Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη...
Γιατί κάποια έθνη έχουν οικονομική ευμάρεια ενώ άλλα όχι? Γιατί οι Η.Π.Α. είναι μια ανεπτυγμένη ευημερούσα χώρα ενώ το γειτονικό Μεξικό μια φτωχή και οικονομικά μίζερη χώρα? Φταίει η γεωγραφία, το κλίμα ή το πολιτιστικό υπόβαθρο? Γιατί η Αργεντινή κατέληξε να είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες της Αμερικής όταν κάποτε ήταν μία εκ των κορυφαίων στον κόσμο? Γιατί οι διεθνείς οργανισμοί και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εστιάζουν συνέχεια την προσοχή τους στην αναδιάρθρωση των θεσμών? Τι είναι αυτοί οι περιβόητοι άλλα αόρατοι σε εμάς θεσμοί?
Οι συγγραφείς – καθηγητές Daron Acemoglu και James Robinson μας βοηθούν να κατανοήσουμε την οικονομική ευμάρεια και την οικονομική αποτυχία των κρατών, μέσα από το πρίσμα των πολιτικών και οικονομικών θεσμών, οι οποίοι ξεκινούν από τα βάθη της ιστορίας των εθνών και επηρεάζουν την σύγχρονη ιστορία τους. Ο αναγνώστης καθώς εμβαθύνει στα περιεχόμενα του βιβλίου, αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τον ρόλο και την σημαντικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, την σημασία του προσδιορισμού της ιδιοκτησίας, την σημασία της Δικαιοσύνης και κατανοεί γιατί κάποιοι λαοί έχουν καταδικαστεί στην ανέχεια ενώ άλλοι γειτονικοί τους λαοί ευημερούν και έχουν υψηλό επίπεδο ζωής. Είναι πραγματικά ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστημιακά έδρανα και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Η ανάγνωση του με βοήθησε να διευρύνω τις γνώσεις μου σχετικά με την σημασία των θεσμών και να δω υπό διαφορετικό πρίσμα τον ρόλο του κράτους. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και ο τίτλος του είναι «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη». Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε την αγγλική έκδοση καθότι έχει πολύ πλούσιο και λόγιο λεξιλόγιο και θα διευρύνει σημαντικά την γνώση σας στην Αγγλική γλώσσα.
Comentarios