Επιστροφή στην εφημερίδα
Στην εποχή των digital media το διάβασμα μέσω υπολογιστή, κινητού και tablet έχει υποσκελίσει την εφημερίδα.
Από μικρός διάβαζα εφημερίδα... συνήθως βέβαια τις τελευταίες σελίδες των πολιτικών εφημερίδων που είχαν τα αθλητικά νέα.
Την δεκαετία του '90 δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μάθεις τις ειδήσεις παρά μόνο η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και η εφημερίδα.
Όταν πέρασα φοιτητής το 2000 στην σχολή Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, άρχισα να αγοράζω την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Ισοτιμία" (εξαιρετική εφημερίδα της οποίας το τελευταίο φύλλο εκδόθηκε το 2012).
Στις αρχές δεν καταλάβαινα πολλά από αυτά που διάβαζα γιατί ήμουν νέος στον κόσμο των οικονομικών και διάβαζα μόνο το εξώφυλλο και ένα - δύο άρθρα.
Σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερα και μέσα σε ένα χρόνο οι γνώσεις μου στα οικονομικά απογειώθηκαν και αυτό με βοήθησε στις πανεπιστημιακές μου σπουδές.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στην διάρκεια της δεκαετίας του 2010 εγκατέλειψα τις εφημερίδες και ενημερωνόμουν κυρίως από τα οικονομικά sites. Θεωρούσα ότι οι εφημερίδες δεν είχαν πλέον τόσο πλούσιο υλικό όσο τα sites και ότι τα νέα που περιείχαν ήταν "μπαγιάτικα".
Άρχισα να παρατηρώ όμως, ότι παρόλο που αφιέρωνα αρκετή ώρα για να ενημερώνομαι για τις οικονομικές εξελίξεις, δεν συγκρατούσα τις πληροφορίες και τα δεδομένα που διάβαζα στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία αγόρασα εκτυπωτή και άρχισα να διαβάζω πλέον στο χαρτί τα άρθρα και τις μελέτες που με ενδιέφεραν και είδα σημαντική βελτίωση στις γνώσεις μου.
Ταυτόχρονα ξεκίνησα να αγοράζω πάλι οικονομικές εφημερίδες και εκεί πλέον κατάλαβα την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο έγχαρτο και το online διάβασμα.
Τα πλεονεκτήματα της οικονομικής εφημερίδας
Πλούσια ειδησεογραφία με ενημέρωση τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις καθώς η πλειοψηφία των οικονομικών εφημερίδων έχουν συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους.
"Φρέσκια" και πρωτογενή ενημέρωση καθώς στην οικονομική εφημερίδα μπορείς να διαβάσεις ειδήσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Τα άρθρα δεν είναι σύντομα όπως στο διαδίκτυο αλλά έχουν εις βάθος ανάλυση με ταυτόχρονη παρουσίαση πολλών δεδομένων και διαγραμμάτων.
Ενημέρωση για το σύνολο σχεδόν των κλάδων της οικονομίας. Σε μια οικονομική εφημερίδα θα βρεις ειδήσεις από το Χρηματιστήριο μέχρι την αγορά έργων τέχνης.
Επιστημονική μελέτη
Το reading comprehension, δηλαδή η αναγνωστική κατανόηση, απασχολεί ερευνητές από όλο τον κόσμο λόγω του ότι παρατηρείται χαμηλός βαθμός συγκέντρωσης και αποτύπωσης γνώσεων από τις νέες γενιές που έχουν συνηθίσει να διαβάζουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.
Επίσης αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής στα σχολεία καθώς ολοένα και περισσότερο οι νέες τεχνολογίες εισάγονται στις σχολικές τάξεις.
Η έρευνα με τον τίτλο "Don't throw away your printed books: A meta analysis on the effects of reading media on reading comprehension" τριών καθηγητών του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (Ισπανία) και του Πανεπιστημίου της Χάιφα (Ισραήλ) έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος σε χαρτί.
Σύμφωνα με την έρευνα το διάβασμα κειμένων στο χαρτί είναι πολύ αποδοτικότερο σε σχέση με την ανάγνωση σε οθόνες όπου πρέπει ο αναγνώστης να κάνει scroll down για να διαβάσει το κείμενο.
Επίσης όταν υπάρχει πίεση χρόνου για να δώσουμε εξετάσεις, το διάβασμα σε χαρτί βοηθάει τον εξεταζόμενο να αποτυπώσει πιο εύκολα αυτά που πρέπει να μάθει σε σχέση με το διάβασμα σε οθόνη.
Η ανάγνωση οικομομικών εφημερίδων και περιοδικών με βοήθησε σημαντικά και στην δουλειά μου, καθώς σε οικονομικές συζητήσεις με τους συναδέλφους και τους πελάτες μου μπορώ πλέον να τεκμηριώνω τις απόψεις μου με δεδομένα τα οποία έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου.
Μπορώ να συνομιλώ άνετα για όλα σχεδόν τα θέματα που άπτονται της Οικονομίας τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς. Οι γνώσεις που προσφέρουν οι οικονομικές εφημερίδες μέσα και από τα ποιοτικά τους αρθρα απογειώνουν πραγματικά το επίπεδο των γνώσεων και μπορούν να δώσουν τα εφόδια που θα κάνουν έναν οικονομολόγο να ξεχωρίσει από τον μέσο όρο.
Η προσωπική μου συμβουλή στους συναδέλφους οικονομολόγους, είναι να διαβάζετε όσο το δυνατόν λιγότερο από οθόνες. Ξεκινήστε να αγοράζετε καθε Σαββατοκύριακο μια οικονομική εφημερίδα και ας μην έχετε χρόνο να την διαβάσετε ολόκληρη...ακόμα και δέκα άρθρα μόνο να προλάβετε να διαβάσετε θα δείτε θεαματική βελτίωση στις γνώσεις σας.
Όσον αφορά τις εφημερίδες που επιλέγω να διαβάσω αυτές είναι το Κεφάλαιο, ο Μέτοχος ενώ πολύ καλό οικονομικό ένθετο έχει και η Καθημερινή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι άλλες εφημερίδες υστερούν σε ποιότητα... απλά εδώ αναφέρω μόνο όσες έχω διαβάσει.
Καλή ανάγνωση!!!
Comments