top of page

Τα 4 sites που επιλέγω για την οικονομική μου ενημέρωση

Καθεμιά από αυτές τις ιστοσελίδες εισφέρει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι, στο παζλ της οικονομικής επικαιρότητας.


The Economist

Μετά από 24 χρόνια ενασχόλησης μου με τα οικονομικά, έχω πλέον καταλήξει σε λίγα και καλά ειδησεογραφικά πρακτορεία των οποίων τις ιστοσελίδες επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά.


The Economist


Στον economist.com έχω συνδρομή η οποία στοιχίζει ετησίως 149,5€... αλλά μπορείτε να την μοιραστείτε με έναν φίλο σας καθώς κάθε συνδρομή δίνει 5 άδειες για χρήση σε διαφορετικές συσκευές.


Ο Economist ανοίγει τον παγκόσμιο χάρτη των οικονομιών του κόσμου και παρέχει πλήρη ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις. Μπορεί να μην έχει πολλές ειδήσεις για τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια, προσφέρει όμως πολύ καλή πληροφόρηση όσον αφορά πολιτικές, γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις.

Επίσης στο site μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα θέματα όσον αφορά το management ενώ σε περίπτωση που περνάτε καθημερινά σημαντικό χρόνο στο αυτοκίνητο προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα podcasts.



To capital.gr είναι από τα κορυφαία οικονομικά sites της Ελλάδας στο οποίο έχω αρθρογραφήσει τρεις φορές. Έχει πολύ καλό επιτελείο δημοσιογράφων και προσφέρει ποιοτική ενημέρωση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Επίσης παρέχει online ticker για live παράκολούθηση των μετοχών κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Πλήρης είναι η ενημέρωση και για τις ξένες αγορές καθώς το site διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με το Forbes και το Bloomberg.


Επίσης το εκδοτικό συγκρότημα εκδίδει κάθε Σαββατοκύριακο την οικονομική εφημερίδα "Κεφάλαιο" της οποίας είμαι τακτικός αναγνώστης.


Στο σημείο αυτό θα κάνω ειδική αναφορά στον δημοσιογράφο Κώστα Στούπα του οποίου το άρθρο διαβάζω καθημερινά στο site και κάθε εβδομάδα στην εφημερίδα.



Το euro2day.gr είναι από τα παλαιότερα οικονομικά sites, το οποίο διάβαζα από την εποχή που ήμουν φοιτητής. Προσφέρει εξαιρετική ενημέρωση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς και online ticker για την live παρακολούθηση των συνεδριάσεων.


Η κάλυψη των ξένων αγορών είναι πλήρης, καθώς διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τους Financial Times.


Όσον αφορά το δημοσιογραφικό επιτελείο του site θα αναφέρω ένα όνομα δημοσιογράφου και ένα όνομα στήλης...Μιχαήλ Γελαντάλις που γράφει την στήλη "Εκηβόλος"...και την δημοφιλή παρασκηνιακή στήλη του "Χαμαιλέων"...οι συμμετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν πολύ καλά τα δύο αυτά ονόματα!



Το πρακτορείο Bloomberg (www.bloomberg.com) είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στον τομέα της οικονομικής ενημέρωσης. Προσφέρει ειδήσεις και αναλύσεις για όλο το φάσμα της οικονομίας ενώ το Bloomberg TV και το Bloomberg Radio προσφέρουν συνεχή live ενημέρωση για τις χρηματιστηριακές αγορές και τα επιχειρηματικά νέα σε όλο τον κόσμο.



Το σημείο συνάντησης χιλιάδων αναλυτών και επενδυτών.
Το σημείο συνάντησης χιλιάδων αναλυτών και επενδυτών.

Λόγω του ότι πολλά άρθρα και υπηρεσίες του Bloomberg είναι συνδρομητικά, αποφάσισα φέτος να αγοράσω μια συνδρομή παρέα με ένα συνάδελφο, με τον οποίο μοιραστήκαμε το κόστος καθώς μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε σε πέντε διαφορετικές συσκευές.


Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 110€ και από την στιγμή που την μοιράστηκα με τον συνάδελφο μου, πλήρωσα μόλις 55€. Μέχρι τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος με μια εξαίρεση…τα data…δυστυχώς παρά το γεγονός ότι είμαι συνδρομητής δεν μπορώ να έχω πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων.



Εάν θέλετε βέβαια full access στα δεδομένα του Bloomberg, μπορείτε με μια συνδρομή 2.000$/μήνα (!!!) να προμηθευτείτε το Bloomberg Terminal το οποίο χρησιμοποιούν ευρέως οι επαγγελματίες της αγοράς.


Εκτός από τα τέσσερα οικονομικά sites που αναφέρω παραπάνω, θα παραθέσω επιγραμματικά άλλους τέσσερις ιστότοπους τους οποίους χρησιμοποιώ για άντληση δεδομένων (data analysis).


Το site της Eurostat, μέχρι και πριν από πέντε χρόνια, περιείχε πολλά δεδομένα αλλά δεν ήταν user friendly και έπασχε σημαντικά στην απεικόνιση (διαγράμματα, πίνακες κλπ).


Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει κάνει άλματα και αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή δεδομένων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης προσφέρει έτοιμα διαγράμματα με πολύ όμορφα visualisations τα οποία βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου στην ανάλυση δεδομένων.



Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην νομισματική πολιτική και τα τραπεζικά δεδομένα μπορούν να κάνουν μια βουτιά στην πλούσια βιβλιοθήκη της Κεντρική Τράπεζας των χωρών της Ευρωζώνης.


Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ιστοσελίδας είναι ότι πολλές υπηρεσίες και άρθρα προσφέρονται και στην Ελληνική γλώσσα.



FRED: Μάθετε τα πάντα για την οικονομία της υπερδύναμης!
FRED: Μάθετε τα πάντα για την οικονομία της υπερδύναμης!

Το site της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, το "γνώρισα" στην διάλεξη ενός καθηγητή μου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης… πιο συγκεκριμένα έμαθα πως να δημιουργώ ένα button στο excel (add-in) και μέσω αυτού να κάνω εύκολα και γρήγορα data download από μία από τις καλύτερες βάσεις οικονομικών δεδομένων των Η.Π.Α. Εάν θέλετε να αντλήσετε αξιόπιστα data για την Αμερικανική οικονομία (διαθέσιμα πάνω από 820.000 data series), σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. 



Θα κλείσω με μία εκ των παλαιότερων ιστοσελίδων με οικονομικά νέα και δεδομένα. Στο Yahoo Finance μπορείτε να βρείτε ιστορικότητα τιμών για τις περισσότερες μετοχές του κόσμου και διαγράμματα πάνω στα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε μεθόδους τεχνικής ανάλυσης χωρίς συνδρομή.











NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page