top of page

Euribor τριμήνου: Τον τελευταίο μήνα έχει σταθεροποιητικές τάσεις

Το επιτόκιο αναφοράς για την πλειοψηφία των δανείων στην Ευρωζώνη, μπορεί να είναι σε υψηλά 15ετίας, αλλά δείχνει να σταθεροποιείται τον τελευταίο μήνα στην περιοχή των 3,70% με 3,80%.

euribor... το επιτόκιο που επηρεάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών

Αυτό αποτελεί καλό νέο για τους δανειολήπτες προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό των πληρωμών τους.


Δείχνει ότι μάλλον εξαντλείται η ανοδική πορεία που ξεκίνησε από πέρυσι και ίσως δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να διατηρούνται τα διατραπεζικά επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.


Ήδη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια εμφανίζετα σημαντικά μειωμένη, γιατί οι δανειολήπτες είναι απρόθυμοι να δανειστούν για την αγορά κατοικίας με επιτόκια άνω του 5%.


Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από πολίτες της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 39%.


Αυτή την περίοδο είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο ναι μεν δημιουργεί ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αλλά από την άλλη δεν αναμένουμε σύντομα αποκλιμάκωση γιατί ο πληθωρισμός είναι ακόμη μακριά από τον στόχο του 2%.


Στις χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε πτωτικές πιέσεις αλλά τελικά οι περισσότεροι βασικοί δείκτες έκλεισαν με οριακό θετικό πρόσημο.


Οι προχθεσινές δηλώσεις του κεντρικού Τραπεζίτη των Η.Π.Α. από το συνέδριο "Structural Shifts in the Global Economy" στο Jackson Hole, έδειξαν ότι η Fed δεν έχει κλείσει ακόμη το κεφάλαιο "άνοδος επιτοκίων". Μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώθηκε σημαντικά μέσα στο 2023, αλλά τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 3,2% από 3% τον Ιούνιο.


Ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με εβδομαδιαία απόδοση +3% φτάνοντας στις 1.300 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με εβδομαδιαία απόδοση +3% φτάνοντας στις 1.300 μονάδες

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλλά δεν παρούσιασαν διακυμάνσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Το euribor τριμήνου όπως ήδη αναφέραμε κινήθηκε σταθεροποιητικά αυτήν την εβδομάδα κλείνοντας ελαφρώς μειωμένο στο 3,78%. Το αντίστοιχο του εξαμήνου έκλεισε στο 3,93%.


Το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο έκλεισε και αυτή την εβδομάδα πάνω από το 4%
Το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο έκλεισε και αυτή την εβδομάδα πάνω από το 4%









NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page