top of page

Pfizer: Η εταιρεία που δίνει μέρισμα στους επενδυτές 330 συνεχόμενα τρίμηνα!

9 Νοεμβρίου 2020…ο Αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% για την πρόληψη της νόσου COVID-19.



Αμέσως το όνομα Pfizer έγινε γνωστό σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη μας. Βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών και επιστημονικών αντιπαραθέσεων ενώ η εταιρεία και τα στελέχη της βρέθηκαν στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας.


Οι επενδυτές βέβαια την λάτρεψαν αμέσως, καθώς με την ανακοίνωση αυτή προμηνύονταν μεγάλη αύξηση εσόδων και κερδών γεγονός που θα οδηγούσε σε σημαντική άνοδο της μετοχής και των μερισμάτων.


Και δεν διαψεύστηκαν!


Η τιμή της μετοχής την ημέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 34,51$ και εννέα μήνες μετά διαπραγματεύεται στα 48,23$. Δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο είχε απόδοση 39,75%.




Το α’ εξάμηνο του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα περίπου 33,55 δις δολάρια από 19,94 δις δολάρια το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 (+68%) ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 10,44 δις δολάρια από 6,84 δις το α’ εξάμηνο του 2020.


Από τα 33,55 δις δολάρια πωλήσεων που ανακοίνωσε η επιχείρηση τα 11,3 δις αφορούσαν πωλήσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό.


Τα έσοδα αυτά μπορεί να μην είναι επαναλαμβανόμενα αλλά δεν παύουν να δημιουργούν για τους μετόχους σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη αλλά και προσδοκίες για υψηλότερα μελλοντικά μερίσματα. Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τα μερίσματα των 6 τελευταίων τριμήνων.





Ένα μέρος των εκτάκτων εσόδων των 11,3 δις δολαρίων μπορεί να γίνουν επαναλαμβανόμενα στην περίπτωση για παράδειγμα που θα αποφασιστεί ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Η επιχείρηση αναμένει για ολόκληρο το 2021 να έχει έσοδα από τα εμβόλια περίπου 33 δις δολάρια. Αυτό αποτελεί σημαντικό οικονομικό επίτευγμα για την εταιρεία και διαφαίνεται ότι τα κέρδη από την πώληση των εμβολίων θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στην μείωση των δανειακών υποχρεώσεων παρά στην αύξηση των μερισμάτων για τους μετόχους ή στην επαναγορά μετοχών.


Έτσι παρατηρούμε ότι ενώ το 2020 η επιχείρηση είχε μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους σχεδόν 50 δις δολαρίων, το α’ εξάμηνο του 2021 μειώθηκε σχεδόν στα 35 δις δολάρια. Δηλαδή μέσα σχεδόν σε ένα χρόνο η επιχείρηση εξόφλησε δάνεια 15 δις δολάρια. Το όφελος της μείωσης αυτής αποτυπώνεται και στις καταστάσεις των αποτελεσμάτων χρήσεως όπου βλέπουμε ότι τα έξοδα για τόκους δανείων στο εξάμηνο του 2021 μειώθηκαν στα 651 εκατομμύρια δολάρια από 757 εκατομμύρια δολάρια το 2020.


Οι φαρμακευτικές εταιρείες συσσωρεύουν συχνά υψηλές υποχρεώσεις καθώς δαπανούν υψηλά ποσά για ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Οι δοκιμές των νέων φαρμάκων δεν είναι σίγουρο ότι θα στεφθούν από επιτυχία με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα δανειακά αυτά κεφάλαια να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα.


Επίσης με την μείωση των υποχρεώσεων βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μπορεί ευκολότερα να αντλήσει στο μέλλον δανειακά κεφάλαια και με χαμηλότερο επιτόκιο.


Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση της Pfizer, σε σχέση με τα έκτακτα έσοδα και συνακολούθως τα έκτακτα κέρδη των εμβολίων του COVID-19, είναι η ενδεδειγμένη καθώς μακροχρόνια θα προσδώσει σημαντική αξία στην επιχείρηση και κατ’ επέκταση στους μετόχους της.

Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page