top of page

Καλημέρα κυρία Λαγκαρντ και καλή Κυριακή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

Η έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη
Η έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Η νέα πρόβλεψη λοιπόν για τον πληθωρισμό του 2023 είναι πλέον 5,6% από 5,4% που ήταν η προηγούμενη. Επιπλέον για το 2024 οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ κάνουν λόγο για πληθωρισμό 3,2% από 3% που προέβλεπαν στην προηγούμενη έκθεση τους τον Ιούνιο.


Η βασική αιτιολογία είναι η αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά 10% στο μαθηματικό τους μοντέλο.


Ο επίμονος πληθωρισμός όμως λόγω της ενέργειας, θα πρέπει να προβληματίσει τις ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής οικογένειας καθώς αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Θα πρέπει να χαραχθεί μια νέα ενεργειακή πολιτική με στρατηγικό στόχο την σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τρίτους στον τομέα της ενέργειας. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας καθώς φαίνεται ότι πλήτουν σημαντικά το εισόδημα των πολιτών της Ένωσης και παράλληλα δεν πετυχαίνουν τον στόχο της διακοπής του πολέμου στην γειτονική Ουκρανία.


Απόρροια των ανωτέρω είναι η περαιτέρω αύξηση του euribor τριμήνου, το οποίο μετά από αρκετές εβδομάδες ξέφυγε από το εύρος του 3,70% με 3,80% και έκλεισε την Παρασκευή στο 3,87%. Εάν ξεπεράσει το 4% θα είναι μια σημαντική πρόκληση για τις οικονομίες της ευρωζώνης που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν καθώς αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών δανείων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.



Στον πίνακα βλέπουμε ότι μέσα στο 2023 η ΕΚΤ προέβη σε συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες
Στον πίνακα βλέπουμε ότι μέσα στο 2023 η ΕΚΤ προέβη σε συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες

Την εβδομάδα που μας πέρασε οι Αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες ενώ οι Ευρωπαϊκές έκλεισαν με σημαντική άνοδο.


Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου απο τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, δεν υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο σημαντικά οικονομικά γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σημαντικό άλμα για τον Αγγλικό δείκτη FTSE 100 με εβδομαδιαία άνοδο 3,12%
Σημαντικό άλμα για τον Αγγλικό δείκτη FTSE 100 με εβδομαδιαία άνοδο 3,12%

Στις αγορές ομολόγων είχαμε άνοδο των αποδόσεων με το Αμερικανικό 10ετές να φτάνει το 4,33%.


Πολύ καλές οι αποδόσεις για τους αποταμιευτές
Πολύ καλές οι αποδόσεις για τους αποταμιευτές



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page