top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Μετά από σχεδόν δύο μήνες συνεχούς πτώσης οι αμερικανικές αγορές ανέκαμψαν παρασύροντας και τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές προς τα πάνω.


Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν από την Στατιστική Αρχή των ΗΠΑ τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του Α' τριμήνου 2022 της Αμερικανικής Οικονομίας, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 1,5% από 1,4% που αφορούσαν προσωρινά στοιχεία (https://www.bea.gov/news/2022/gross-domestic-product-second-estimate-and-corporate-profits-preliminary-first-quarter ).


Το πιο ανησυχητικό κομμάτι της ανωτέρω ανακοίνωσης ήταν ο δείκτης αποταμίευσης ο οποίος το Α' τρίμηνο του 2022 μειώθηκε στο 5,6% από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός καθώς δείχνει το ποσοστό του εισοδήματος που αποταμιεύουν τα αμερικανικά νοικοκυριά. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες τιμές καυσίμων και στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.


Οι αμερικανικές αγορές παρουσίασαν έντονη άνοδο την τρέχουσα εβδομάδα με αποτέλεσμα να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του χρόνου.


Στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά αλλά όχι τόσο έντονα όπως στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανικός δείκτης είναι ο μοναδικός που συνεχίζει να βρίσκεται σε θετικό έδαφος από την αρχή της χρονιάς ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο μηδένισε σχεδόν τις ετήσιες απώλειες του.


Σε ότι αφορά τα ομόλογα συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων όπως βλέπουμε στον πίνακα που ακολουθεί.


Τον δρόμο της αποκλιμάκωσης ακολούθησαν και τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα τα οποία έκλεισαν στο 3,50% από το 3,71% της προηγούμενης εβδομάδας.



Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page