top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Η χρονιά έκλεισε με απώλειες για τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου αλλά ο Ελληνικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο στο +4,08%.


Χρόνια πολλά και καλή χρονιά... με υγεία και υψηλές οικονομικές αποδόσεις!


Η χρονιά που μας πέρασε έφερε στο προσκήνιο ένα οικονομικό φαινόμενο το οποίο είχαμε ξεχάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ακούει στο όνομα...πληθωρισμός.


Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου άγγιξαν διψήφιο νούμερο πληθωρισμού γεγονός που επέφερε σημαντικό πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι αιτίες εμφάνισης του πληθωρισμού ήταν διαφορετικές στις δύο απέναντι όχθες του Ατλαντικού αλλά τα μέσα αντιμετώπισης των κεντρικών Τραπεζών ήταν τα ίδια, με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις των επιτοκίων.


Πιο επιθετικά κινήθηκαν οι Κεντρικές Τράπεζες των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η άνοδος αυτή των επιτοκίων έφερε και άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαμε να δούμε τουλάχιστον 13 χρόνια (από την εποχή της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers).


Σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές η χρόνια ήταν αρνητική αλλά δεν είδαμε (σε επίπεδο δεικτών τουλάχιστον) την βουτιά του 2020 όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα.


Ο μεγάλος χαμένος της φετινής χρονιάς ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας. Οι επενδυτές σε μεγάλες εταιρείες όπως η Facebook (-64,22%) , η Tesla (-65,03%) και η Amazon (-39,09%) έγραψαν σοβαρές απώλειες. Επίσης ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε σημαντικές ετήσιες απώλειες της τάξης του -33,10%.


Σε ότι αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εμφάνισε σημαντικές αντιστάσεις στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον και έκλεισε με θετική ετήσια απόδοση της τάξεως του +4,08%. Η Ελληνική αγορά ευνοήθηκε από την υψηλή εταιρική κερδοφορία των Τραπεζών, των διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), των εταιρειών ενέργειας καθώς και των εταιρειών που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες .

Κλείνοντας να ευχηθούμε μία καλή χρηματιστηριακή χρονιά και πολλά κέρδη στους επενδυτές.









Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page