top of page

Πόσο σημαντικές είναι οι πανελλαδικές για το οικονομικό μέλλον του υποψηφίου;

  • Εικόνα συγγραφέα: quickanalysisgr
    quickanalysisgr
  • 4 Ιουν
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Ξεκίνησε η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων και οι μαθητές δίνουν τις κρισιμότερες ίσως γραπτές εξετάσεις της ζωής τους


Σχολική τάξη
Σχολική τάξη

Τα τελευταία χρόνια βλέπω ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς και γονείς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα social media, να εκθέτουν την άποψη, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι κρίσιμες...ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα πράγματα στην ζωή...ότι και να αποτύχεις στις πανελλαδικές δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση για την ζωή σου...ότι υπαρχουν και άλλοι δρόμοι που οδηγούν στην επαγγελματική και οικονομική επιτυχία...


Τελικά είναι κρίσιμες οι πανελλαδικές εξετάσεις;


Καταρχάς να ξεκαθαρίσω κάτι...η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές και η επιτυχία ή η αποτυχία σε αυτές καθορίζει από την προσωπικότητα μας μέχρι την μελλοντική οικονομική μας κατάσταση...δεν ισχυρίζομαι ότι η άποψη ισχύει απόλυτα για όλους τους υποψηφίους αλλά εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επηρεάζεται από το αποτέλεσμα τους μακροπρόθεσμα.


Θα το εξηγήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα.


Ας υποθέσουμε ότι η κοινωνία μας έχει τρεις κοινωνικές τάξεις βάσει της οικονομικής κατάστασης των πολιτών...την πλούσια, την μεσαία και την λαϊκή τάξη. Εάν ένα παιδί ανήκει στην πλούσια οικονομική τάξη, τότε το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ζωή του...ακόμα και να αποτύχει να περάσει στην σχολή της επιλογής του στην Ελλάδα, έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει σε μια παρόμοια σχολή σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ασκήσει το επάγγελμα που ονειρεύεται.


Επίσης μπορεί οι γονείς του να έχουν μια επιχείρηση επιτυχημένη οπότε να μην χρειαστεί να σπουδάσουν και να μπουν κατευθείαν στην οικογενειακή δουλειά.


Εάν όμως ένα παιδί της μεσαίας και λαϊκής τάξης δεν περάσει στην σχολή της επιλογής του τι θα κάνει; Μπορεί να περάσει σε μια άλλη σχολή και να του αρέσει...όπως έχασα εγώ για λίγο την σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας αλλά πέρασα στην σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χωρίς να έχω ιδέα τι είναι το management και τα οικονομικά...και όμως τα λάτρεψα τα οικονομικά...και τελικά ευτυχώς που δεν πέτυχα να πιάσω τα μόρια στην σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, γιατί και λιγότερες οικονομικές απολαβές θα είχα (λόγω των περικοπών που υπέστησαν οι ένστολοι κατά την μνημονιακή περίοδο) και θα έκανα ένα πιο επικίνδυνο επάγγελμα σε σχέση με αυτό του τραπεζικού υπαλλήλου που εξασκώ εδώ και 20 χρόνια...


Επανερχόμενοι όμως στο ερώτημα της προηγούμενης παραγράφου...εάν ο μαθητής της μεσαίας και λαϊκής τάξης δεν περάσει σε σχολή της αρεσκείας του, έχει δύο επιλογές...ή να ξαναδώσει πανελλαδικές κάτι το οποίο θα είναι δυσβάσταχτο οικονομικά για την οικογένεια του ή θα πρέπει να ασκήσει για μια ζωή ένα επάγγελμα το οποίο δεν θα του αρέσει.


Τι γίνεται στην περίπτωση που ο φτωχός μαθητής δεν πάει καλά στις πανελλαδικές και δεν περάσει σε καμία σχολή;


Αναρωτήθηκε κανένας από τους ειδικούς που βγαίνουν στα ΜΜΕ και λένε ότι αν αποτύχεις στις πανελλαδικές δεν έγινε και κάτι;


Ο μαθητής αυτός λοιπόν θα πρέπει να βρει κάποιο ΙΕΚ να σπουδάσει ή θα πρέπει να ξεκινήσει να αναζητά δουλειά για ανειδίκευτους εργάτες με τον βασικό μισθό.


Και ο βασικός μισθός δύσκολα αυξάνεται και θα ακολουθεί τον μαθητή για μια ζωή...δεν λέω ότι το παιδί θα καταδικαστεί σε φτώχεια και μιζέρια...αλλά θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο σε σχέση με κάποιον συμμαθητή του που πέρασε σε μια σχολή και ολοκλήρωσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αμφιθέατρο διευρύνει και τους ορίζοντες της σκέψης και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν θα το αναλύσω γιατί ξεφεύγει της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως οικονομολόγου.


Κλείνοντας το συμπέρασμα είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές και κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον των παιδιών που προέρχονται από την μεσαία και λαϊκή κοινωνική τάξη.




Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest

Let me know what's on your mind

Thanks for submitting!

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page