top of page

Επενδύοντας στις καλύτερες εταιρείες του κόσμου (μέρος 1)

Υπάρχουν πολλά γνωστά brands ξένων πολυεθνικών, τα οποία συνοδεύουν την καθημερινότητα μας, από την βρεφική μας κιόλας ηλικία.


Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει τις πάνες Pampers;

Ποιος δεν έχει συνοδεύσει το πρωινό του με τα γνωστά δημητριακά Kellog's Corn Flakes;

Ποιος δεν έχει φάει ένα "πιτόγυρο" συνοδευόμενο με Coca Cola ή Pepsi;

Ποιος δεν έχει ξυριστεί με αφρό ξυρίσματος και ξυραφάκι Gillete;


Βλέποντας αυτά τα ονόματα, καταλαβαίνουμε αμέσως και χωρίς να είμαστε ειδικοί στα οικονομικά, ότι πρόκειται για πολύ μεγάλες εταιρείες. Εάν ήταν εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σίγουρα θα θέλαμε να επενδύσουμε σε αυτές. Ειδικά όσοι ανήκουν στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών (περίοδος διακράτησης άνω των 5 ετών).


Και εδώ έρχεται η πρώτη ερώτηση. Πως μπορούμε να αγοράσουμε μετοχές αυτών των πολυεθνικών;

Η απάντηση είναι απλή. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αγοράζουμε Ελληνικές μετοχές.


Στο παρόν άρθρο θα σας παρέχουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να κάνετε το πρώτο σας βήμα προς την εξωστρέφεια των επενδύσεων σας.


Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τονίσουμε, ότι προς το παρόν δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τις πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες αγοράς και πώλησης ξένων μετοχών, καθώς πολύς κόσμος δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με αυτές. Σημαντικό πλεονέκτημα βέβαια των εν λόγω εταιρειών (όπως π.χ. η διαδικτυακή τράπεζα Revolut

https://www.revolut.com/el-GR) είναι οι πολύ χαμηλές χρεώσεις εξόδων συναλλαγών και προμηθειών διατήρησης χαρτοφυλακίου.

Για να ανοίξουμε κωδικό συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλέξουμε μια χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία θα απευθυνθούμε είτε τηλεφωνικά είτε δια φυσικής παρουσίας.



Τα δικαιολογητικά που θα σας ζητήσουν είναι συνήθως τα κάτωθι.

  • ταυτότητα

  • λογαριασμός ΔΕΚΟ

  • εκκαθαριστικό εφορίας

  • βεβαίωση εργασίας

  • αριθμό μερίδας Σ.Α.Τ. και αριθμό λογαριασμού Σ.Α.Τ.

Τους τελευταίους δύο αριθμούς σε περίπτωση που δεν τους έχετε μην αγχωθείτε καθώς μπορείτε να τους μάθετε από την χρηματιστηριακή εταιρεία μέσω της οποίας κάνετε συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Αφού συμπληρώσετε και υπογράψετε τα προβλεπόμενα ερωτηματολόγια και συμβάσεις που θα σας δοθούν από την χρηματιστηριακή την οποία επιλέξατε, είστε έτοιμοι….να κατακτήσετε τις αγορές του κόσμου!


Μπορείτε να κάνετε συναλλαγές τόσο μέσω του online trading platform της χρηματιστηριακής σας όσο και με τηλεφωνική κλήση για τους πιο παραδοσιακούς επενδυτές.


Τα μερίσματα των μετοχών και οι τόκοι των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχετε υποδείξει στην χρηματιστηριακή εταιρεία.

Οι ενημερώσεις σχετικά με την τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου σας καθώς και τα πινάκια των συναλλαγών σας, αποστέλλονται κάθε μήνα είτε μέσω ηλεκτρονικής είτε μέσω φυσικής αλληλογραφίας όπως ακριβώς συμβαίνει και με το χαρτοφυλάκιο σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Η διεθνοποίηση των επενδύσεων μας, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου χώρας (country risk), ο οποίος περιλαμβάνει παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα μιας χώρας, η πιστοληπτική της ικανότητα και διάφοροι άλλοι οικονομικοί παράγοντες στους οποίους δεν θα αναφερθούμε αναλυτικότερα.


Πριν από μερικά χρόνια η δυνατότητα ενός Έλληνα επενδυτή να έχει πρόσβαση σε αγορές μετοχών και ομολόγων του εξωτερικού ήταν περιορισμένη και αφορούσε κυρίως τους πολύ καλούς πελάτες επιπέδου private banking (δηλαδή επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 χιλιάδων ευρώ ή άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ).


Η δυνατότητα αυτή πλέον υπάρχει και όπως δείξαμε με απλές διαδικασίες μπορούμε να έχουμε μπροστά μας πληθώρα επενδυτικών επιλογών.


Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στα θέματα προμηθειών και εξόδων καθώς και στο θέμα της φορολογίας όταν επενδύουμε σε μετοχές και ομόλογα του εξωτερικού.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page