top of page

Facebook: Η εταιρεία με μεικτό περιθώριο κέρδους 80%

Η επιχείρηση με τους 1,82 δις ενεργούς ημερήσιους χρήστες, ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2020, έσοδα 57,89 δις $ και «κόστος παραγωγής» μόλις 11,48 δις $...και αν κάνουμε την αφαίρεση, το λειτουργικό αποτέλεσμα βγαίνει 46,41 δις $, δηλαδή περιθώριο μεικτού κέρδους 80%!




Όσον αφορά το καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 17,92 δις $ δηλαδή περιθώριο καθαρού κέρδους σχεδόν 31%. Αυτή η ισχυρή κερδοφορία αντικατοπτρίζεται φυσικά και σε άλλα μεγέθη όπως οι τραπεζικές καταθέσεις της εταιρείας και τα ισοδύναμα αυτών τα οποία ανέρχονται στα 55,62 δις δολάρια. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η ρευστότητα απέφερε έσοδα από τόκους ύψους 904 εκατ. $.




Τα έσοδα της Facebook προέρχονται κυρίως από διαφημίσεις. Πιο συγκεκριμένα από τα 70,69 δις $ των εσόδων του 2019 τα 69,65 δις $ αφορούσαν διαφημίσεις. Σύμφωνα με τον CFO (ChiefFinancialOfficer– Επικεφαλής Οικονομικός Διευθυντής) της εταιρείας κο Dave Wehner, αναμένεται περαιτέρω άνοδος των πωλήσεων, τόσο για το 2020 που κλείνει σε λίγες μέρες, όσο και για το 2021 , λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας που οδηγεί σημαντικό κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών να γίνονται on-line. Λόγω της ανόδου των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα στην διαδικτυακή διαφήμιση και ένα μεγάλο μέρος της πίτας απορροφά φυσικά η Facebook.



Αν κάνουμε μια λεπτομερέστερη ανάγνωση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης θα παρατηρήσουμε ότι παρόλο που είναι διαδικτυακή επιχείρηση, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό. Μόνο για το 2020 αναμένεται οι επενδύσεις της σε data centers, servers, δίκτυα και κτιριακές εγκαταστάσεις, να φτάσουν τα 16 δις $ ενώ το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21-23 δις $.


Οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο στις 18 Μαΐου 2012 στην τιμή των 38$. Σήμερα η τιμή της είναι στα 273,55$ με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 779 δις $ γεγονός που την κάνει την τέταρτη μεγαλύτερη εισηγμένη του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου. Η μετοχή διαπραγματεύεται 32 φορές τα κέρδη της και δεν έχει δώσει ποτέ μέρισμα.


Όσον αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης και την προσφορά της προς την κοινωνία και το κράτος, θα αναφέρουμε συνοπτικά τα κάτωθι.


Η επιχείρηση απασχολεί 56.653 εργαζόμενους και πλήρωσε 7,75 δις $ σε φόρους που αντιστοιχεί στο 0,22% των συνολικών φορολογικών εσόδων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ (3,46 τρις $ για το 2019). Επίσης πολύ σημαντική η συνεισφορά της, στην έρευνα & ανάπτυξη, όπου οι δαπάνες της ανήλθαν στα 13,6 δις $.


Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.




NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page