top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την Federal Reserve αποτέλεσε την σημαντικότερη είδηση της εβδομάδος στις χρηματιστηριακές αγορές.


Η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. κινήθηκε επιθετικά (https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20220615a.htm ) στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος για τον μήνα Μάιο ανήλθε στο 8,6%. Έτσι μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, το overnight επιτόκιο δανεισμού ανήλθε στο εύρος 1,50% - 1,75%.


Στον απόηχο αυτή της απόφασης οι αμερικανικές αγορές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και αυτήν την εβδομάδα διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους. Ο Dow Jones έχασε 4,79% από την αρχή της εβδομάδος ενώ ο S&P απώλεσε 5,79 ποσοστιαίες μονάδες.


Ίδια εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές όπου είχαμε αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) .

Πιο συγκεκριμένα η Bank of England αύξησε το κεντρικό της επιτόκιο κατά 0,25% φτάνοντας στο 1,25%. Η Βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον μήνα Μάρτιο και κατά 0,3% τον Απρίλιο. Επίσης ο πληθωρισμός του Απριλίου ανήλθε στο 9%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αύξησε τα επιτόκια της πρώτη αφορά από το 2007, κατά 50 μονάδες βάσης φτάνοντας το κεντρικό επιτόκιο στο -0,25% από -0,50%. Αυτό οδήγησε σε άνοδο το ελβετικό φράγκο το οποίο πλησιάζει το ευρώ στο 1:1.


Οι κυριότερες Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες από 4%-5%. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 4,31% διευρύνοντας τις ετήσιες απώλειες σε -7,60%.


Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου στο 4,74% αλλά μετά από την ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με τις επαναγορές των ομολόγων προσγειώθηκε στο 4,03%.







NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page