top of page

Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν... και ο πληθωρισμός παρομοίως...

Μέσα στην εβδομάδα είδαμε τα χρηματιστήρια να επανακάμπτουν μετά την διορθωτική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδος.

Ταυτόχρονα όμως ανεβαίνουν και τα επιτόκια των ομολόγων αλλά και των δανείων καθώς το euribor 3μήνου πλησιάζει επικίνδυνα το 3% (κλείσιμο Παρασκευής 2,84%) ενώ το euribor 6μήνου έκλεισε στο 3,35%.

Να θυμήσουμε στο σημείο αυτό ότι το euribor 3μήνου και 6μήνου στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009 είχε ανέλθει στο 5,29% και 5,43% αντιστοίχως.


Στις αγορές ομολόγων βλέπουμε ότι το 10ετές της Αμερική πλησιάζει το 4% ενώ και στην Ευρωζώνη είδαμε τα επιτόκια να αυξάνονται σημαντικά με το Γαλλικό να ανεβαίνει πάνω από το 3% και το Γερμανικό πάνω από το 2,50%.

Η χθεσινή εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο έδειξε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τις υψηλές αυξήσεις των τιμών. Πιο συγκεκριμένα η πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο είναι στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο. Για τις περισσότερες χώρες ο προβλεπόμενος πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο είναι αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά για την χωρα μας αναμένεται αποκλιμάκωση. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κλείσει στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο.


Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά αυτήν την εβδομάδα διατηρώντας τα ετήσια κέρδη στο 20%.

Στην Αμερική ο S&P 500 κατάφερε να ξεπεράσει πάλι τις 4.000 μονάδες ενώ ο Dow Jones ξαναγύρισε σε θετική απόδοση για το 2023.

Στις Ευρωπαικές αγορές το θετικό momentum παραμένει παρά την ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κρατών.




NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page