top of page

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες για τοποθετήσεις

Στα κόκκινα οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυτήν την εβδομάδα με τις κυριότερες αγορές να χάνουν πάνω από 2%

Διαγράμματα

Η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον Ιούνιο διακόπηκε από μία πτώση της τάξεως του 5% για τους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες S&P 500 και DAX. Η προσέγγιση των ιστορικών υψηλών μπορεί να περιμένει ακόμη καθώς οι αγορές δεν μπορεί να ανεβαίνουν χωρίς να κάνουν διορθώσεις.


Η πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν προέκυψε λόγω κάποιου αρνητικού οικονομικού ή πολιτικού γεγονότος αλλά κυρίως λόγω ρευστοποιήσεων καθώς οι αγορές πλησίασαν τα ιστορικά υψηλά τους.


Τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ισχυρά και για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς θα κρατήσουν οι περισσότεροι δείκτες τα διψήφια κέρδη τους.


Η διόρθωση προσφέρει ευκαιρίες για ενίσχυση θέσεων σε επιμέρους μετοχές αν θέλουμε να μειώσουμε την μέση τιμή κτήσης ή αν επιθυμούμε να πουλήσουμε μια μετοχή που μας έδωσε μέσα στην χρονιά καλά κέρδη και να αγοράσουμε κάποια άλλη που δεν "έτρεξε" ακόμη.


Η μοναδική μεταβλητή που αποτελεί πηγή ανησυχίας μου, είναι η πολιτική κατάσταση στις Η.Π.Α. όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του 2024. Η Αμερικανική κοινωνία είναι πιο διχασμένη από ποτέ με μεγάλο μέρος της πλέον να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά γεγονός που θεωρώ ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.


Όσον αφορά την Ελληνική αγορά οι θετικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και η αγορά μας διατηρεί τα υψηλά κέρδη της από την αρχή της χρονιάς. Όλοι βρισκόμαστε σε αναμονή για την λήψη της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 2%
Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 2%

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται αλλά ούτε αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς είναι κάτι φυσιολογικό σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Οι υψηλές αυτές αποδόσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους επενδυτές να εξασφαλίσουν για τις αποταμιεύσεις τους καλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Το euribor τριμήνου ανέβηκε περίπου 0,10% φτάνοντας κατά την χθεσινή ημέρα στο 3,81% ενώ το euribor εξαμήνου έφτασε στο 3,94%.



Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαν να δουν εδώ πάνω από 15 χρόνια
Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαν να δουν εδώ πάνω από 15 χρόνια

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page