top of page

Στην Ευρώπη έχουν μεγάλες επιχειρήσεις και όχι «μικρά μαγαζιά» όπως στην Ελλάδα…

…μια φράση που ακούμε συχνά στην καθημερινότητα μας σε συζητήσεις και η οποία εκφράζεται ακόμα και από άτομα που έχουν ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις. Είναι αλήθεια όμως?


Δύο στους τρεις Ευρωπαίους που δουλεύουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με απασχολούμενους έως 250 άτομα) θα σας πουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Επίσης 3 στους 10 ευρωπαίους εργαζόμενους θα σας πουν ότι εργάζονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 10 εργαζόμενους & κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. Ευρώ).


Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,8% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές (microenterprises). Σε αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις εργάζονται σχεδόν 43,5 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες. Χαρακτηριστικό δε αποτελεί ότι σε κλάδους όπως η εστίαση, οι επισκευές παντός είδους, οι κατασκευές, οι δραστηριότητες realestate και στα επιστημονικά επαγγέλματα (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κλπ), η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.


Όσον αφορά βέβαια τον τίτλο του παρόντος άρθρου, υπάρχει μια κρυμμένη αλήθεια αλλά αφορά κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία, πάνω από 4 στους 10 εργαζομένους απασχολούνται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και συνήθως πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους ή για οικογενειακές επιχειρήσεις.


Για να καταλάβουμε καλύτερα θα συγκρίνουμε χώρες οι οποίες πληθυσμιακά είναι παρόμοιες. Στην Ιταλία το 44,9% των εργαζομένων απασχολούνται σε micro enterprises ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι μόλις 19,3%! Το ίδιο θα δούμε και στην σύγκριση της Ελλάδας με την Ολλανδία όπου στην χώρα μας το 62% των εργαζομένων απασχολούνται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ στην Ολλανδία μόλις το 28%.

Επειδή όσοι έχουμε ταξιδέψει σε κάποια χώρα της Ευρώπης, έχουμε αγοράσει ένα ζεστό κρουασάν από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην Νίκαια της Γαλλίας, ένα πρέτσελ από ένα μικρό φούρνο στο Μόναχο της Γερμανίας ή ένα cappuccino από ένα μικρό καφέ στο Μιλάνο της Ιταλίας, θα έχουμε διαπιστώσει ότι και στο εξωτερικό υπάρχουν μικρά μαγαζάκια που συνεισφέρουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη των χωρών τους.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page