top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεπέρασε και τις 1.100 μονάδες, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 3,24%, ενώ η αντίστοιχη απόδοση από την αρχή της χρονιάς ανήλθε στο 18,60%!!!


Η άνοδος του Χρηματιστήριου Αθηνών συνεχίζεται και οι επενδυτές βλέπουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να ανεβαίνει σημαντικά.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου 2023 ο οποίος ανήλθε στο 7% έναντι του 6,2% τον Ιανουάριο του 2022. Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι, παρότι οι τιμές ενέργειες έχουν μειωθεί, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.


Πρωταγωνιστής των αυξήσεων είναι ο κλάδος "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά" με άνοδο τιμών κατά 15,4% κυρίως λόγω των αυξήσεων σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προιόντα, φρούτα, λαχανικά και λοιπά τρόφιμα και γλυκά.


Σημαντική άνοδος τιμών κατά 10,6% παρατηρήθηκε επίσης στην κατηγορία "Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού" λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών σε έπιπλα και οικιακές συσκευές.


Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις Η.Π.Α. ο οποίος ανήλθε στο 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε αυτό το νούμερο όμως που ανακοινώθηκε θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2022 είχαν αυξηθεί πάλι οι τιμές κατά 7,5%. Οπότε η τρέχουσα τιμή 6,4% προστίθεται στην ήδη αυξημένη τιμή του 7,5% του προηγούμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών κατά τους τελευταίους 18 μήνες.


Οι χρηματοστηριακές αγορές στις Η.Π.Α παρέμειναν σταθερές με μικρές διακυμάνσεις για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αναζητώντας κατεύθυνση.


Σε αντίθεση στις Ευρωπαϊκές αγορές, η άνοδος συνεχίστηκε με τον Γαλλικό δείκτη CAC-40 να είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών, με την απόδοση του από την αρχή της χρονιάς να φτάνει το 13,50%.


Στις αγορές των ομολόγων παρατηρήθηκε μια σημαντική άνοδος των επιτοκίων στις κυριότερες αγορές. Το εύρος της ανόδου κυμάνθηκε μεταξύ 0,20% και 0,40%.


Στο μέτωπο του Euribor που αφορά εκατομμύρια δανειολήπτες το τριμηναίο ανέβηκε ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανερχόμενο σε 2,66% ενώ το εξαμηνιαίο ανέβηκε κατά 0,13% φτάνοντας το 3,21%.



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page