Πρωτιά για Λευκωσία και Αθήνα ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το λιγότερο πράσινο
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος οι δύο Ελληνικές πόλεις έχουν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης της επιφάνειας τους από δέντρα.
Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα μόλις το 11% της επιφάνειας καλύπτεται με δέντρα ενώ στην Λευκωσία μόνο το 4%.
Η κατάσταση στην Αθήνα αναμένεται να βελτιωθεί με την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό καθώς θα αυξηθεί το πράσινο κατά 44%. Η συνολική εικόνα της πόλης όμως δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά σε αυτό τον τομέα καθώς το ποσοστό του πρασίνου θα εξακολουθήσει να παραμένει σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κάλυψης πρασίνου που ανέρχεται στο 42%.
Το ανωτέρω γράφημα της statista.com δείχνει το ποσοστό κάλυψης από δέντρα σε ένα δείγμα από Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου παρατηρούμε ότι στις δύο πρώτες θέσεις είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο με 72% και η πρωτεύουσα της Ελβετίας Βέρνη με ποσοστό κάλυψης 53%.
Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος οι πόλεις στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη τείνουν να έχουν περισσότερους χώρους πρασίνου (δέντρα, πάρκα, λίμνες, γρασίδι, κήπους κλπ.) σε σχέση με τις πόλεις στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.
Οφέλη πράσινων χώρων στις πόλεις
Οι πράσινοι χώροι είναι πολύ σημαντικοί για τους κατοίκους των πόλεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε κάτοικος θα πρέπει να διαμένει σε απόσταση το πολύ 300 μέτρων από ένα πράσινο χώρο όπου θα μπορεί να μεταβεί εύκολα για αναψυχή και χαλάρωση.
Οι προσβάσιμοι χώροι πρασίνου είναι πολύ σημαντικοί για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για να αφήσουν την πόλη και να πάνε μια εκδρομή στην φύση.
Η ύπαρξη πρασίνου στις πόλεις είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα ζωής. Όταν υπάρχουν φυσικοί χώροι όπου μπορούν οι άνθρωποι να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν από το στρες που υπάρχει στις πόλεις τότε βελτιώνεται η σωματική και πνευματική υγεία των κατοίκων.
Επίσης όταν υπάρχουν πολλά δέντρα σε μια πόλη, αυτό βοηθάει σημαντικά στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του καύσωνα το καλοκαίρι καθώς συμβάλλουν στην μείωση της θερμοκρασίας.
Το τσιμέντο και η άσφαλτος απορροφούν, αποθηκεύουν και εν συνεχεία απελευθερώνουν σημαντικό κομμάτι της ζέστης το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και της δημιουργίας αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επηρεάζει σημαντικά τους ηλικιωμένους κατοίκους.
Δημοτικές εκλογές
Θεωρώ ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2023, το θέμα του πρασίνου στις αστικές περιοχές θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων συνδυασμών καθώς αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Μετά από δεκαετίες άναρχης αστικής δόμησης αδιαφορώντας εντελώς για το περιβάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη αυτά και να κάνουμε την ζωή στις πόλεις μας πιο ανθρώπινη.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους δήμους της χώρας να εκμεταλλευτούν τα κονδύλια που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαφόρων προγραμμάτων στα πλαίσια της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή για δημιουργία χώρων πρασίνου.
Comentarios