top of page

Κανείς δεν ήθελε ν' ακούσει

Η αληθινή ιστορία πίσω από την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών ύψους 65 δις δολαρίων


Το 2008 μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης έσκασε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα με προεκτάσεις δραματικές τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής απόψεως.


Το hedge fund του Bernie Madoff αποδείχθηκε μια κοινή απάτη και χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές, θεσμικοί επενδυτές και Τράπεζες έχασαν πολλά εκατομμύρια τα οποία στο σύνολο τους έφθασαν στο δυσθεώρητο ποσό των 65 δις δολαρίων!!!


Κανείς δεν περίμενε ότι ο αξιοσέβαστος χρηματιστής και ένας από τους ιδρυτές της χρηματιστηριακής αγοράς NASDAQ θα ήταν στην πραγματικότητα ένας κοινός απατεώνας. Στη πυραμίδα που είχε στήσει παρέσυρε γνωστούς celebrities, κληρονόμους παλιών οικογενειών με μεγάλη ρευστότητα, τα πιο γνωστά Αμοιβαία Κεφάλαια της αγοράς και μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές Τράπεζες.


Η λάμψη της σταθερής μηνιαίας απόδοσης 1% (δηλαδή 12% ετησίως!!!) είχε θαμπώσει μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής κοινότητας σε όλο τον κόσμο χωρίς ποτέ κανείς να αναρωτηθεί ποια είναι η στρατηγική που δίνει τόσο υψηλές αποδόσεις και με τέτοια σταθερότητα είτε η αγορά ανεβαίνει είτε η αγορά πέφτει.


Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "κοιμόταν", ο συγγραφέας του βιβλίου Harry Markopoulos, Έλληνας τρίτης γενιάς των ΗΠΑ, έχοντας καταλάβει το μέγεθος της απάτης προσπαθούσε να κινήσει τα θεσμικά όργανα με έγγραφες και προφορικές ενημερώσεις προκειμένου να προλάβει την ζημιά.


Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου "Κανείς δεν ήθελε ν' ακούσει".


Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε να ξετυλίγεται ένα οικονομικό θρίλερ , όπου ο σύγχρονος ήρωας - συγγραφέας, με κίνδυνο της ζωής του προσπαθεί να ξεσκεπάσει τον απατεώνα Bernie Madoff ο οποίος πέθανε στην φυλακή στις 14 Απριλίου 2021.


Ο Χάρι Μαρκόπουλος είχε μεγάλη εμπειρία στις αγορές καθώς είχε εργαστεί σε funds ως διαχειριστής κεφαλαίων από το 1988 μέχρι το 2004, όταν και παραιτήθηκε για να γίνει ερευνητής σε οικονομικές απάτες.


Αφιέρωσε πολύ μεγάλο χρόνο της ζωής του για να πείσει τις αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και τους επενδυτές στο hedge fund του Bernie Madoff ότι καμία επενδυτική στρατηγική δεν δικαιολογεί τις αποδόσεις που εμφάνιζε. Στο hedge fund είχαν επενδύσει 339 funds of funds (FOF) και 59 εταιρείες asset management από 40 χώρες.


Η αποκάλυψη της απάτης οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στην απόλυτη οικονομική καταστροφή. Κάποιοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν, άλλοι αρρώστησαν βαριά από την στεναχώρια τους και άλλοι αναγκάστηκαν να πωλήσουν μέχρι και το σπίτι τους για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μια και οι αποταμιεύσεις τους είχαν εξαφανιστεί.


Η αδερφή του Bernie Madoff, Sondra Weiner αυτοκτόνησε με τον σύζυγο της ενώ ο γιος του Mark βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμα του.


Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ στο βιβλίο, πέραν της συνεχούς εξέλιξης και αγωνίας που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από την υπόθεση, είναι το τελευταίο κεφάλαιο που αναφέρει πολύτιμες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αποτελεί πραγματικά μια επιτομή για την σωστή λειτουργία του βασικού θεσμού που πρέπει να προστατεύει τους επενδυτές.


Γιατί απατεώνες πάντα θα υπάρχουν στις χρηματιστηριακές αγορές που θα προσπαθούν να αποσπάσουν τα χρήματα των επενδυτών.

Το θέμα είναι να υπάρχει μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα μπορεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους τέτοιου είδους απάτες όπως η πυραμίδα Ponzi του Bernie Madoff.





Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page