top of page

Γιατί δεν δανείστηκε ο Μυτιληναίος απευθείας από τις Ελληνικές Τράπεζες;

Αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία Μυτιληναίος εξέδωσε ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε δύο φορές και διατέθηκε με επιτόκιο 4%.


business design

Το ύψος του επιτοκίου μπορεί να φαίνεται υψηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεδομένου των τρεχουσών επιτοκιακών συνθηκών που επικρατούν στην Τραπεζική αγορά είναι πολύ καλό.


Η εταιρεία επιθυμούσε να δανειστεί κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αντί να απευθυνθεί απευθείας στις Τράπεζες (ποια Ελληνική Τράπεζα δεν θα ήθελε να χρηματοδοτήσει έναν τόσο δυνατό χρηματοοικονομικά όμιλο;), προτίμησε να στραφεί σε επενδυτές εκδίδοντας εταιρικό ομόλογο.


Για ποιο λόγο δεν δανείστηκε από τις Ελληνικές Τράπεζες;


Οι Ελληνικές Τράπεζες μπορούσαν να χορηγήσουν το εν λόγω ποσό είτε μόνες τους είτε συνεργαζόμενες μέσω κοινοπρακτικού δανείου, καθώς διαθέτουν την τρέχουσα περίοδο υψηλή ρευστότητα. Επίσης ο όμιλος Μυτιληναίου έχει πολύ υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και αποτελεί στόχο όλων των Ελληνικών Τραπεζών.


Η σύναψη όμως δανείου με Τράπεζα θα είχε επιτοκιακή επιβάρυνση τουλάχιστον 5% με 5,5%. Και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το euribor έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα ακόμα και το ovenight euribor (δηλαδή το επιτόκιο ημέρας με το οποίο δανείζονται μεταξύ τους οι Τράπεζες) να πλησιάζει το 3,5%.


Στην καλύτερη περίπτωση ο όμιλος θα δανείζονταν με επιτόκιο ovenight + 1.5% περιθώριο, δηλαδή με 5%.


Η διαφορά της μιας μονάδας μεταξύ του τραπεζικού δανείου και του εταιρικού ομολόγου οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση για την εταιρεία της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ * 1% = 5 εκατ. ευρώ). Αν το αναγάγουμε στα 7 χρόνια που διαρκεί το ομόλογο τότε το συνολικό όφελος για τον όμιλο ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ!


Επίσης αν τα επιτόκια αποκλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια, δίνεται η δυνατότητα στην εκδότρια εταιρεία να αποπληρώσει τα ομόλογα.


Βέβαια υπάρχει και ένα αλλά...αν το euribor τον επόμενο χρόνο πλησιάσει πάλι το μηδέν;


Τότε σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα έχει μια αρνητική επιτοκιακή διαφορά σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό αλλά θεωρώ ότι δεν θα δούμε μηδενικά επιτόκια euribor πριν τα μέσα του 2025.


Και επιπροσθέτως ο όμιλος Μυτιληναίου θα έχει ήδη αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έλαβε σε επενδυτικά projects που θα του αποφέρουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το επιτόκιο που θα πληρώνει για τις ομολογίες που εξέδωσε.


Θεωρώ ότι η έκδοση του εταιρικού ομολόγου την τρέχουσα περίοδο ήταν μια έξυπνη χρηματοοικονομικά κίνηση...


Δεν έχω στην κατοχή μου καμία μετοχή των εταιριών του ομίλου Μυτιληναίος. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.










Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page