top of page

Οι 8 ξένες μετοχές που παρακολουθώ

Ο σύγχρονος επενδυτής δεν πρέπει να περιορίζει τους επενδυτικούς του ορίζοντες σε μία και μόνο χώρα.


Τα ρολόγια αυτά υπάρχουν στην αίθουσα κάθε χρηματιστηριακής!

Όταν διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιο μας μετοχές από τουλάχιστον δύο χώρες, τότε επιτυγχάνουμε γεωγραφική διασπορά και μειώνουμε τον κίνδυνο χώρας.


Αυτό το κατάλαβα και μέσα από την προσωπική μου εμπειρία όταν η χώρα μας κατέρρευσε οικονομικά και έχασα όλες τις αποταμιεύσεις μου, που είχα επενδύσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Έκτοτε αποφάσισα να μην επενδύω σε μετοχές μόνο στην Ελλάδα αλλά να έχω μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά.


Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, έχω μια λίστα με μετοχές από διάφορες εταιρείες του κόσμου που παρακολουθώ αλλά μέχρι τώρα δεν είχα επενδύσει καθώς δεν είχα ανοίξει ξένο χρηματιστηριακό κωδικό.


Τα τελευταία πέντε χρόνα που διατηρώ πλέον χρηματιστηριακό κωδικό για να επενδύω στις κεφαλαιαγορές του κόσμου, η "short list" μου έγινε πιο στοχευμένη και ήδη από πέρυσι ξεκίνησα συναλλαγές και σε μετοχές εκτός Ελλάδος.


Την τρέχουσα περίοδο παρακολουθώ 8 μετοχές, δύο εκ των οποίων διαπραγματεύονται στο Γερμανικό Χρηματιστήριο και οι υπόλοιπες 6 στο Αμερικανικό.


Σας παρουσιάζω με λίγα λόγια τις μετοχές της "short list" μου. Όσες από αυτές έχω αναλύσει στο παρελθόν, επισυνάπτω link με το άρθρο για να δείτε μια πιο thorough ανάλυση.


Mercedes Benz


Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία επένδυσα προσφάτως αγοράζοντας 30 μετοχές στην τιμή των 71,08€, θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παραγωγής premium αυτοκινήτων τόσο σε πωλήσεις όσο και σε ποιότητα κατασκευής. Είναι μια εταιρεία στην οποία αξίζει να επενδύσει μακροχρόνια ένας επενδυτής καθώς θα τον ανταμείψει με γενναιόδωρα μερίσματα.


Οι προοπτικές της εταιρείας είναι πολύ καλές καθώς η αντικατάσταση του στόλου των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με ηλεκτρικά από την μία και η άνοδος της μεσαίας αστικής τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες των BRICS από την άλλη θα συμβάλλουν σε ένα δυναμικό μέλλον σε όρους πωλήσεων και κερδοφορίας.


Για την συγκεκριμένη εταιρεία έχουμε κάνει ανάλυση σε προηγούμενο άρθρο.


Η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Γερμανικό Χρηματιστήριο με κωδικό MBGn.


Hugo Boss

Το εξαιρετικό ανδρικό άρωμα Hugo Boss Scent
Το εξαιρετικό ανδρικό άρωμα Hugo Boss Scent

Το γνωστό Γερμανικό brand name στον χώρο της ένδυσης, υπόδυσης και καλλυντικών είναι μια υγιής χρηματοοοικονομικά εταιρεία, η οποία "χτυπήθηκε" έντονα από την πανδημία αλλά κατάφερε μέσα από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος να επιτύχει για το 2022 πωλήσεις υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.


Η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε από τα 19,6€ τον Οκτώβριο του 2020 στην σημερινή τιμή των σχεδόν 70€.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Γερμανικό Χρηματιστήριο με κωδικό Bossn.


JP Morgan Chase Bank


Την μεγαλύτερη τράπεζα των Η.Π.Α. με 3,2 τρις δολάρια ενεργητικό, την είχα εντάξει στην short list από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η μετοχή της στην χρηματοοικονομική κρίση είχε φτάσει μέχρι τα 20$ και σήμερα 14 χρόνια μετά διαπραγματεύεται στα 145$.


Η συγκεκριμένη Τράπεζα ήταν ανέκαθεν από τις πιο συντηρητικές καθώς δεν προέβαινε σε κινήσεις υψηλού ρίσκου στις αγορές παραγώγων προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία της. Δίνει βάση στην παραδοσιακή τραπεζική των εταιρικών χρηματοδοτήσεων και για τον λόγο αυτό η χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 δεν την επηρέασε αρνητικά... αντιθέτως στο τέλος της κρίσης η Τράπεζα βγήκε πιο δυνατή και με μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Κατά την διάρκεια της διετίας 2007-2009 εξαγόρασε πολλές προβληματικές τράπεζες οι οποίες όμως είχαν σημαντικά μεγέθη και την βοήθησαν να καταστεί το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα των Η.Π.Α.


Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό JPM.


Coca Cola


Η γνωστή μας εταιρεία με έδρα την Ατλάντα των Η.Π.Α. μπορεί να μην προσφέρει ισχυρές συγκινήσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου αλλά αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τους θεσμικούς επενδυτές αλλά και για τους ιδιώτες που επιθυμούν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος από μερίσματα.


Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό KO.


Raytheon Technologies


Μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες των Η.Π.Α. η οποία παράγει πολύ γνωστά αμυντικά συστήματα όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot, οι πύραυλοι Amraam και Tomahawk, τα ραντάρ AESA, τα αντιαρματικά Javelin και τα αντιαεροπορικά χειρός Stinger. Πολλά από αυτά βρίσκονται και στο Ελληνικό οπλοστάσιο.


Η εταιρεία αναμένεται να ευνοηθεί τα επόμενα χρόνια από τον επαναξοπλισμό της Γερμανίας και της Ιαπωνίας αλλά και από την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.



Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό RTX.


Lockheed Martin


Η εταιρεία που παράγει τα γνωστά μας αεροσκάφη F-35 και F-16 είναι η δεύτερη Αμερικανική αμυντική βιομηχανία που έχω στην short list μου.


Οι προοπτικές της είναι πολύ καλές και ισχύουν τα ίδια με αυτά που αναφέραμε πιο πάνω για την Raytheon Technologies.


Η μετοχή διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό LMT.


Macy's Inc


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1830 και διατηρεί 725 καταστήματα λιανικών πωλήσεων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ για τον άνδρα, την γυναίκα και το παιδί. Δραστηριοποιείται κυρίως στις Ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. αλλά σταδιακά έχει ξεκινήσει να δημιουργεί καταστήματα και στο εξωτερικό.


Οι μελλοντικές της προοπτικές είναι ιδιαιτέρως καλές καθώς εκτός από την φυσική παρουσία καταστημάτων, διατηρεί και το δεύτερο μεγαλύτερο on line κατάστημα στην Αμερική με τζίρο που ξεπερνάει τα 5,5 δις δολάρια.


Η μετοχή διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό M.


Nio Inc.


Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα ιδρύθηκε το 2014 και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία την τρέχουσα δεκαετία.


Πριν από λίγες μέρες πρωταγωνίστησε στις επιχειρηματικές ειδήσεις καθώς το Abu Dhabi επένδυσε στην εταιρεία το ποσό των 738,5 εκατομμύρια δολάρια.


Η εταιρεία παράγει μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σύγχρονη ξεχωριστή σχεδίαση ενώ διαθέτει ερευνητικά κέντρα σε Κίνα, Η.Π.Α., Αγγλία και Νορβηγία. Βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης νέων μοντέλων και εισαγωγής τους σε νέες αγορές.


Δεν θα γράψω για την συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία κάτι περισσότερο παρά μόνο θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε το site της εταιρείας (www.nio.com). Θα καταλάβετε πολλά...


Η Κινεζική εταιρεία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό NIO.


Όσοι είστε διεθνείς επενδυτές μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα από κάτω και να μου πείτε ποιες μετοχές παρακολουθείτε ή σε ποιες έχετε επενδύσει!



Έχω στην κατοχή μου μετοχές της Mercedes Benz. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.







NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page