top of page

Οι 8 μετοχές που παρακολουθώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ένας επενδυτής ο οποίος θέλει να στηρίζεται στις δικές του χρηματοοικονομικές αναλύσεις, δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.


Όταν θέλεις να κάνεις τις δικές σου αναλύσεις, τότε η επιλογή των κατάλληλων μετοχών απαιτεί αρκετό διάβασμα.
Όταν θέλεις να κάνεις τις δικές σου αναλύσεις, τότε η επιλογή των κατάλληλων μετοχών απαιτεί αρκετό διάβασμα.

Στα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται χιλιάδες μετοχές, τις οποίες εκ των πραγμάτων ακόμα και αν κάποιος δεν δουλεύει, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει την πορεία τόσων πολλών εταιρειών.


Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται 123 μετοχές ενώ εάν συμπεριλάβουμε και αυτές που ανήκουν στην κατηγορία της ενναλακτικής αγοράς, τις υπό επιτήρηση μετοχές και τις μετοχές υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, τότε ξεπερνούν σε σύνολο τις 150 εταιρείες.


Όταν διαλέγω εταιρείες στις οποίες θέλω να επενδύσω, κάνω την προσωπική μου χρηματοοικονομική ανάλυση. Είναι κάτι το οποίο μπορούν να κάνουν άτομα με οικονομικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο καθώς έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και την ανάλυση οικονομικών δεδομένων.


Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει ένα πτυχίο οικονομικών μπορεί αμέσως να κάνει χρηματοοικονομική ανάλυση. Χρειάζεται πείρα, απασχόληση σε συναφές αντικείμενο και σωστή κριτική σκέψη.


Η απόφαση για την αγορά μιας μετοχής και συνακόλουθα η παρατήρηση της χρηματιστηριακής της συμπεριφοράς, προκειμένου να διαλέξουμε την επιθυμητή τιμή αγοράς είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση.


Σε επόμενο άρθρο μου, θα σας εξηγήσω τις βασικές παραμέτρους, βάσει των οποίων διαλέγω τις μετοχές της λίστας μου.


Την τρέχουσα περίοδο έχω στην "short list" μου 19 μετοχές, εκ των οποίων οι 11 διαπραγματεύονται σε αγορές του εξωτερικού και οι 8 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Οι Ελληνικές μετοχές λοιπόν που έχω διαλέξει είναι επιγραμματικά οι κάτωθι.


Ελληνικά Πετρέλαια


Η μετοχή αυτή είναι από τις αγαπημένες μου. Είναι η δεύτερη μετοχή που αγόρασα στην ζωή μου σε ηλικία 23 ετών, και παραμένει μια εξαιρετική επενδυτική επιλογή για κάποιον που αποζητά μικρές διακυμάνσεις, μεγάλο μέρισμα (σχεδόν σταθερό κάθε χρόνο) και το χαμηλό ρίσκο του ενεργειακού κλάδου.


Πρόκειται για έναν καθετοποιημένο όμιλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΕΛΠΕ".


Motor Oil


Τα ίδια ισχύουν και για τον άμεσο ανταγωνιστή των Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία, που δίνει διαχρονικά μεγάλο μέρισμα στους μετόχους και η οποία επενδύει συνεχώς σε ΑΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την κερδοφόρα πορεία της όταν τελειώσει η εποχή του πετρελαίου.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΜΟΗ".


Οργανισμός Λιμένος Πειραιά


Ξεκίνησα να παρακολουθώ την μετοχή από το 2009, όταν επένδυσαν οι Κινέζοι της Cosco στην εταιρεία. Έκτοτε το Λιμάνι του Πειραιά ανέβαινε συνεχώς σε κίνηση εμπορευμάτων με αποτέλεσμα σήμερα να συγκαταλέγεται στα 30 μεγαλύτερα του κόσμου σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Η εταιρεία έχει πολύ καλά οικονομικά μεγέθη και δίνει καλές μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους της.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΟΛΠ".


Μυτιληναίος


Τι να πούμε για αυτή την μετοχή και για αυτή την εταιρεία. Το μέλλον της ανήκει... Είναι η τρίτη ενεργειακή εταιρεία της λίστας μου, η οποία όμως έχει και εργοστάσιο Αλουμινίου, οπότε υπάρχει και έκθεση σε commodities.


Θα αναφέρω ένα πράγμα μόνο για την μετοχή...την αγόρασα πριν από πολλά χρόνια στα 3€ και την πούλησα στα 4€...σήμερα διαπραγματεύεται στα 33€!!!


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΜΥΤΙΛ".


Πλαστικά Θράκης


Μια πολυεθνική από την Βόρεια Ελλάδα, η οποία ευνοήθηκε σημαντικά από την πανδημία λόγω της παραγωγής προστατευτικών μασκών και διαφόρων άλλων προϊόντων πλαστικού. Εμφάνισε τα τελευταία χρόνια εξαιρετική κερδοφορία, με την οποία έδωσε πολύ καλά μερίσματα στους επενδυτές αλλά παράλληλα μηδένισε και τον τραπεζικό της δανεισμό.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΠΛΑΘ".


Aegean Airlines


Η αεροπορική εταιρεία που πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες του περιορισμού των μετακινήσεων και βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε τρία χρόνια. Η πανδημία έκοψε την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης αλλά η πορεία της μετοχής της τον τελευταίο χρόνο από τα 4€ στα 10,50€ δείχνει ότι η Aegean Airlines έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες αεροπορικές της Ευρώπης.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΑΡΑΙΓ".


ΤΙΤΑΝ


Για την εταιρεία ΤΙΤΑΝ έχω κάνει ανάλυση σε προηγούμενο άρθρο, καθώς αγόρασα 70 μετοχές μέσα στον τελευταίο μήνα. Είναι μια από τις καλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες του κόσμου με παράγωγη σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "TITC".


ΟΠΑΠ


Και για τον ΟΠΑΠ έχω κάνει ανάλυση σε προηγούμενο άρθρο, καθώς αγόρασα 100 μετοχές μέσα στον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως, η οποία έχει υψηλή κερδοφορία και υψηλή (διαχρονικά) μερισματική απόδοση.


Πρόκειται για επιχείρηση που "σέβεται" πραγματικά όσους επενδύουν σε αυτή.


Ο κωδικός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι "ΟΠΑΠ".


Αυτές λοιπόν είναι οι μετοχές που παρακολουθώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε επόμενα άρθρα θα παραθέσω και την λίστα με τις ξένες μετοχές που παρακολουθώ αλλά θα κάνω και βαθύτερη ανάλυση των μετοχών που σας ανέφερα.


Έχω στην κατοχή μου μετοχές του ΤΙΤΑΝ και του ΟΠΑΠ. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.


Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page