top of page

Το 10ετές ομόλογο κάτω από το 4% και ο Γενικός Δείκτης στο +21%

Για πρώτη φορά μετά τον περσινό Αύγουστο το κόστος δανεισμού της χώρας έπεσε κάτω από το 4%, την ίδια στιγμή που το Ιταλικό 10ετές έχει ανέλθει στο 4,17%.


pen and chart

Παραμονές των εκλογών και πολλές μετοχές κρατούν τα υψηλά έτους όπως οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Aegean Airlines. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.122 μονάδες κλείνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 1,04%.


Παράλληλα η πτώση των τιμών ενέργειας αφήνει μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με το πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί φέτος στον προϋπολογισμό.


έσοδα και έξοδα Ελληνικού προυπολογισμού
Έσοδα και έξοδα του Ελληνικού κράτους

Εάν τα φετινά έσοδα του προϋπολογισμού παραμείνουν στα επίπεδα του 2022, δηλαδή στα 104 δις ευρώ και από τα έξοδα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις που είχε δώσει το Κράτος λόγω των υψηλών τιμών ρεύματος, ύψους 8 δις ευρώ, τότε μόνο και μόνο με αυτή την εξοικονόμηση μπορούμε να πετύχουμε πλεόνασμα σχεδόν 3,5 δις ευρώ.


Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το καλό κλίμα που υπάρχει για την οικονομία και να προσπαθήσουμε σταδιακά να μειώσουμε, εκτός από τον λόγο χρέους/ ΑΕΠ και το ύψος του δανεισμού της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 31/12/2022, το χρέος έχει οριακά ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ.


Τα Χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, παρουσιάζοντας μικρές διακυμάνσεις. Δηλαδή συνεχίζεται το μοτίβο του τελευταίου μήνα, όπου οι αγορές δεν έχουν ξεκάθαρη κατεύθυνση.


Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% φτάνοντας στο 4,5%. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στο 10,1%.


Stock markets
Χρηματιστήριακες αγορές

Όσον αφορά τα επιτόκια, το euribor τριμήνου ανέβηκε ελαφρώς κλείνοντας στο 3,34% ενώ το euribor εξαμήνου έκλεισε στο 3,63%.


Στις αγορές ομολόγων δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη κινητικότητα με το Ελληνικό 10ετές να κλείνει κάτω από το 4% για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2022.


10 year bonds
10ετή κρατικά ομόλογα


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page