top of page

Τελικά στην Ελλάδα έχουμε πολλά ή λίγα Τραπεζικά καταστήματα;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια τεράστια συρρίκνωση των δικτύων τραπεζικών Καταστημάτων της χώρας με αποτέλεσμα μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και ολόκληρα νησιά να έχουν μείνει χωρίς τραπεζική εξυπηρέτηση.


ATM
ATM's της Αγγλικής Τράπεζας Halifax Bank η οποία ιδρύθηκε το 1853 και πλέον ανήκει στον όμιλο Lloyds Bank

Oι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, πάρα την μεγάλη έως τώρα μείωση των δικτύων τους εξακολουθούν να σχεδιάζουν κλείσιμο καταστημάτων. Και αν σε αυτά συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι νέες τραπεζικές άδειες δίνονται με το σταγονόμετρο, καταλαβαίνουμε ότι η συρρίκνωση ήρθε για να παραμείνει.


Τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της στρατηγικής των Τραπεζών θα τις αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.


Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να δούμε τον αριθμό των καταστημάτων και των ATMs στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις Τραπεζικές αγορές στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες.


Θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία χρησιμοποιεί τον δείκτη του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων και των ATMs ανά 100.000 κατοίκους.


Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τα καταστήματα και τα ATMs ανά 100.000 κατοίκους σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε επιλεγμένες ανεπτυγμένες αγορές για το 2021.


branches and ATMs per 100.000 adults
Το κίτρινο χρώμα αφορά στοιχεία του 2020, το πορτοκαλί σε στοιχεία του 2018 και το μπλε σε στοιχεία του 2017. Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα

Στον ανωτέρω πίνακα με μια γρήγορη ματιά το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.


Πιο συγκεκριμένα έχουμε 16,8 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους όσο ακριβώς και ο μέσος όρος της ευρωζώνης και 64 ATMs ανά 100.000 κατοίκους λίγο πάνω από τα 62 του μέσου όρου της ευρωζώνης.


Σε αυτό το σημείο μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν σωστή η στρατηγική των διοικήσεων για συρρίκνωση των δικτύων αφού είμαστε στον μέσο όρο της ενιαίας τραπεζικής αγοράς.


Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα;


Αν κάνουμε μια προσεκτικότερη ανάλυση των δεδομένων του πίνακα, θα δούμε ότι κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι Βαλτικές χώρες, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.


Το κοινό πρόσημο αυτών των χωρών είναι ότι έχουν πολύ μικρότερη γεωγραφική έκταση από την Ελλάδα και παράλληλα δεν έχουν τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής διασποράς της χώρας μας. Επίσης με εξαίρεση την Ολλανδία όλες οι χώρες έχουν μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα.


Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα παραθέτουμε τον κάτωθι πίνακα ο οποίος συμπεριλαμβάνει και χώρες εκτός ευρωζώνης με παρόμοια πληθυσμιακά μεγέθη με την χώρα μας.



branches and ATMs per 100.000 adults
Χώρες με πληθυσμό παραπλήσιο της χώρας μας

Βλέπουμε ότι η χώρα μας στην σύγκριση με παρόμοιες πληθυσμιακά χώρες έχει από τις χαμηλότερες τιμές σε καταστήματα και ATMs ανά 100.000 κατοίκους.


Την καλύτερη εικόνα αποτυπώνει η σύγκριση της Ελλάδας με την Πορτογαλία η οποία έχει παρόμοιο πληθυσμό και ΑΕΠ με την χώρα μας ενώ και τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών συγκλίνουν.

Η Πορτογαλία έχει 30,7 τραπεζικά καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, σχεδόν διπλάσια από την Ελλάδα που έχει 16,8 και παράλληλα έχει σχεδόν τριπλάσια ATMs, με 162 ανά 100.000 κατοίκους έναντι 64 της χώρας μας.


Και να προσθέσουμε φυσικά ότι η Πορτογαλία δεν έχει 227 κατοικημένα νησιά.


Επιπλέον να αναφέρουμε ότι οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν υπερδιπλάσια Τραπεζικά καταστήματα από την Ελλάδα και μόνο η Γερμανία έχει λιγότερα (αλλά έχει 50% περισσότερα ATMs).


Τελικά η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου ποια είναι;


Αν λάβουμε σαν σημείο αναφοράς μόνο τον απλό μέσο όρο της Ευρωζώνης τότε είμαστε ακριβώς πάνω σε αυτόν και έχουμε όσα Καταστήματα και ATMs χρειαζόμαστε.


Αν προσθέσουμε όμως στην εξίσωση, πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, θα διαπιστώσουμε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μικρό αριθμό Καταστημάτων και ATMs.


Και σε μια χώρα σαν την δική μας με τις γεωγραφικές της ιδιαιτερότητες, μικρός αριθμός Τραπεζικών καταστημάτων και ATMs σημαίνει αποκλεισμός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας από την παροχή Τραπεζικών υπηρεσιών.










NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page