top of page

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% αλλά το Euribor δείχνει σημάδια σταθεροποίησης

Επιπλέον άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα "Ανταμοιβή για συνεπείς δανειολήπτες" το οποίο δίνει μεγάλη ανάσα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων καθώς μειώνει το επιτόκιο κατά 0,20% και συγχρόνως το παγώνει για 12 μήνες.


ECB Headquarters in Frankfurt
Τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων "παγώνουν" μόνο για την άνοδο. Δηλαδή σε περίπτωση που πέσουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα "παγωμένα" επιτόκια των στεγαστικών δανείων οπότε θα μειωθούν και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων.


Στην εβδομάδα που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια της κατά 0,25%, ενώ παράλληλα στη ίδια κίνηση προέβη και η Fed, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα η Fed αύξησε τα επιτόκια στο εύρος του 5% - 5,25%.


central banks interest rates
Τα τρέχοντα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς

Οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν αρνητικά μετά τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών αλλά την Παρασκευή κατάφεραν να καλύψουν σημαντικό μέρος των απωλειών.


Στους Αμερικανικούς Δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρατηρούμε διαγραμματικά σημαντική συσσώρευση το τελευταίο τρίμηνο, με τους δείκτες να μην έχουν "αποφασίσει" αν θα κινηθούν σε ανοδικό ή καθοδικό κανάλι.


Στην χώρα μας ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε αυτή την εβδομάδα 2,41% πλησιάζοντας σε ετήσια απόδοση το 20%. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές το Ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο διατηρεί τα ετήσια κέρδη του αλλά τα διευρύνει κιόλας.

stock market returns may 2023
Εβδομαδιαίες αποδόσεις χρηματιστηριακών αγορών

To euribor τριμήνου δεν εμφάνισε ιδιαίτερη μεταβολή αυτήν την εβδομάδα κλείνοντας στο 3,28% από 3,26% την προηγούμενη Παρασκευή.


Το euribor εξαμήνου μειώθηκε ελαφρώς κλείνοντας στο 3,57% από 3,64% την προηγούμενη εβδομάδα.


Στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων δεν υπήρξαν ακραίες διακυμάνσεις με το Ελληνικό να κλείνει την εβδομάδα στο 4,10%.


bond yields
Αποδόσεις 10ετών ομολόγων

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page