top of page

Χρηματιστήρια: Έκλεισε το α' τρίμηνο των ιστορικών υψηλών

Η άνοδος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 συνεχίστηκε και στις αρχές του 2024 σκορπίζοντας χαμόγελα σε χρηματιστές και επενδυτές



Τα διαγράμματα δείχνουν προς τον ουρανό, με τα ιστορικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.


Πρωταγωνιστές την τρέχουσα χρονιά είναι ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 και ο Γερμανικός δείκτης DAX, οι οποίοι "έπιασαν" διψήφια θετική απόδοση, κλείνοντας λίγο πάνω από το +10%.


Από κοντά και η δική μας αγορά, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστήριου να πετυχαίνει απόδοση +10% από την αρχή της χρονιάς και να κλείνει στις 1.422 μονάδες. Ο Δείκτης είναι σε υψηλά 13 ετών και διατηρεί το θετικό momentum των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.


Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών πέτυχε διψήφια θετική απόδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2024
Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών πέτυχε διψήφια θετική απόδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Το spread μεταξύ του Ισπανικού και του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παρέμεινε στις 8 μονάδες βάσης.


Το επιτόκιο euribor τριμήνου έπεσε μετά από πολλές εβδομάδες κάτω από το threshold του 3,90% κλείνοντας στο 3.89%.




Θα συνεχιστεί η άνοδος και το β' τρίμηνο;


Καταρχάς πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μικρή διόρθωση γιατί οι αγορές ανέβηκαν χωρίς ανάσα από τον Οκτώβριο του 2023... η λογική λέει ότι θα υπάρξει μια ανάπαυλα προκειμένου οι αγορές να χωνέψουν τα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα...για τον λόγο αυτό καλό είναι να έχουμε 25% - 50% ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες σε επιμέρους μετοχές.


Το δεύτερο τρίμηνο θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η άνοδος εάν εξακολουθήσουν να ισχύουν οι τρεις παράγοντες που την τροφοδοτούν.

  1. Ισχυρή ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που ενισχύει τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών.

  2. Η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και συνακόλουθα η προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

  3. Η ισχυρή ανάπτυξη των Η.Π.Α.


Για την φετινή χρονιά να έχετε πάντα υπόψη και τον πολιτικό παράγοντα των φετινών ευρωεκλογών και των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α. Τυχόν πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε γκρέμισμα των αγορών, οπότε όπως αναφέραμε και παραπάνω διακρατούμε ρευστότητα άνω του 25% για να εκμεταλλευτούμε πιθανές ευκαιρίες...άλλωστε την τρέχουσα περίοδο και η ρευστότητα μπορεί να προσφέρει καλές αποδόσεις, καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια.


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page