top of page

Απόδοση προσωπικού χαρτοφυλακίου 2023

Όταν κλείνει μια χρηματιστηριακή χρονιά, παίρνουμε το κομπιουτεράκι μας και υπολογίζουμε τα έσοδα, τα κέρδη και τις ζημιές.


Υπολογισμός αποδόσεων

Το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς με βρήκε χωρίς ούτε μία μετοχή στο χαρτοφυλάκιο μου... Στα μέσα όμως της χρονιάς και πιο συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου, αποφάσισα να μπω στην αγορά . Αγόρασα σταδιακά μετοχές από τρεις εταιρείες...την Mercedes Benz στο Γερμανικό Χρηματιστήριο, τον ΟΠΑΠ και τον ΤΙΤΑΝ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Ο επενδυτικός μου στόχος για φέτος ήταν να βγάλω από τα μερίσματα τα τέλη κυκλοφορίας των δύο αυτοκινήτων της οικογένειας μου, κάτι το οποίο επετεύχθει.


Η μερισματική απόδοση την φετινή χρονιά ανήλθε στο 4%...ποσοστό πολύ ικανοποιητικό
Η μερισματική απόδοση την φετινή χρονιά ανήλθε στο 4%...ποσοστό πολύ ικανοποιητικό

Η μερισματική απόδοση που πετύχαμε ανήλθε στο 4,01% ποσοστό πολύ ικανοποιητικό ειδικά αν αναλογιστούμε ότι προήλθε μόνο από τις 2 εκ των 3 μετοχών του χαρτοφυλακίου μας.


Και αυτό συνέβη διότι αγόρασα τις 50 μετοχές της Mercedes, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ήδη μοιράσει το μέρισμα του 2022...και αν αναλογιστούμε ότι έδωσε 5,20€ ανά μετοχή...θα λαμβάναμε σχεδόν διπλάσια μερίσματα από τα 248,66€ που εισπράξαμε από ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ.


Με τα 248,66€ λοιπόν, πλήρωσα τα τέλη κυκλοφορίας των δύο αυτοκινήτων του νοικοκυριού μου.


Για την νέα χρονιά ο επενδυτικός στόχος είναι, μέσω των εισοδημάτων του χαρτοφυλακίου να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας των δύο αυτοκινήτων και μία εκ των δύο ασφαλειών αυτοκινήτου.


Αποτίμηση του χαρτοφυλακίου


Όσον αφορά την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, αυτή έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την τιμή κτήσης και πιο συγκεκριμένα στο -0,48%.


Οι απώλειες από την Mercedes και τον ΟΠΑΠ αντισταθμίστηκαν από την πολύ μεγάλη άνοδο του ΤΙΤΑΝ
Οι απώλειες από την Mercedes και τον ΟΠΑΠ αντισταθμίστηκαν από την πολύ μεγάλη άνοδο του ΤΙΤΑΝ

Η Mercedes στα μέσα της χρονιάς έκανε μια βουτιά μέχρι τα 52€ ακολουθώντας την τάση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη ο οποίος είχε σημαντικές απώλειες χρηματιστηριακά (παρόμοια πορεία είχε η Volkswagen και η BMW). Τελικά το τελευταίο δίμηνο ανέκαμψε φτάνοντας τα 62,55€ περιορίζοντας τις λογιστικές απώλειες στο -9,19%.


Η εταιρεία έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 τα οποία αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά του 2022. Θεωρώ ότι και το μέρισμα που θα μας δώσει μέσα στο 2024 θα είναι τουλάχιστον όσο και της προηγούμενης χρονιάς (5,20€/μετοχή).


Ο ΟΠΑΠ κινήθηκε χρηματιστηριακά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις αλλά έδωσε στο χαρτοφυλάκιο μας πολύ καλά μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου.


Η έκπληξη ήρθε από τον ΤΙΤΑΝ, ο οποίος ανέβηκε 32,57% σε σχέση με την τιμή της αγοράς. Τα αποτελέσματα του 2023 είναι εξαιρετικά για την εταιρεία η οποία θα έχει διψήφια άνοδο σε πωλήσεις και κερδοφορία. Αναμένουμε θετική έκπληξη στο μέρισμα της χρήσης του 2023.


Δεν σκοπεύω να την πουλήσω όμως, παρά την σημαντική άνοδο, καθώς την έχω αγοράσει για long term.


Να πω την αλήθεια...με στεναχώρησε λίγο η άνοδος της ΤΙΤΑΝ γιατί ήθελα μέσα στο 2024 να αγοράσω και άλλα τεμάχια κάτω από τα 20€... αλλά μπορεί να μας δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή μέσα στην τρέχουσα χρονιά.



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page