top of page

Το Euribor τριμήνου πάνω από το 3% για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008

Δυστυχώς τα νέα για τους δανειολήπτες δεν είναι θετικά, καθώς και το Euribor εξαμήνου είναι σε υψηλά 15ετίας κλείνοντας κοντά στο 3,3%.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων χωρών κατά μέσο όρο 0,60%, το euribor τριμήνου και εξαμήνου που αφορά εκατομμύρια δανειολήπτες στην ευρωζώνη και την χώρα μας συνεχίζει την ανοδική του πορεία.


Οι Τράπεζες αρχίζουν πλέον να παίρνουν σταδιακά μέτρα, μειώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα περιθώρια κερδοφορίας τους επί του ανωτέρω δείκτη αναφοράς, προκειμένου να διευκολύνουν δανειολήπτες οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Η άνοδος του euribor μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και οι Τράπεζες προσπαθούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μην βρεθούν εξ' απροόπτου όπως το 2008 που το εν λόγω επιτόκιο ανήλθε κοντά στο 6%.


Στις χρηματιστηριακές αγορές αυτήν την εβδομάδα επικράτησε μεταβλητότητα και η ειδησεογραφία ήταν πλούσια με τους επενδυτές και τους αναλυτές να προσπαθούν να καταλάβουν εάν είμαστε μπροστά σε μια τραπεζική κρίση. Οι κεντρικές Τράπεζες των Η.Π.Α. και της Ευρωζώνης έχουν χειριστεί μέχρι στιγμής μαεστρικά την κρίση που προκάλεσαν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Credit Suisse.


Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον μεγάλο ασθενή Deutsche Bank του οποίου τα προβλήματα όμως δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά "σέρνονται" εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Η Τράπεζα από το 2008 στέκεται με δυσκολία στα πόδια της λόγω των μεγάλων πονταρισμάτων κεφαλαίων της σε παράγωγα προϊόντα (derivatives) όλου του φάσματος των χρηματοοικονομικών και χρηματιστηριακών δεικτών. Τα παράγωγα αυτά υπήρχαν off balance sheet και η Τράπεζα προσπαθούσε να απεμπλακεί από τις μεγάλες ζημιογόνες θέσεις της.


Τελικά κατάφερε (;) να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά και ενίσχυσε σημαντικά τον ισολογισμό της και τα εποπτικά της κεφάλαια.

Προς το παρόν πολύ λίγοι γνωρίζουν για ποιο λόγο βρέθηκε στο στόχαστρο των short sellers. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ διαφωτιστική σχετικά με την νέα "too big to fail" Τράπεζα που ήρθε στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ.


Ο δείκτης Dax του Γερμανικού Χρηματιστηρίου ταλαιπωρήθηκε αρκετά από την πτώση της μετοχής της Deutsche Bank και έκλεισε λίγο κάτω από τις 15.000 μονάδες διατηρώντας όμως τα ετήσια κέρδη του στο +7,42%.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυτές έπεσαν ελαφρώς καθώς συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων λόγω του ότι σε καιρούς υψηλής αβεβαιότητας θεωρούνται "ασφαλές καταφύγιο".


Το Ελληνικό δεκαετές έπεσε οριακά κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022 κλείνοντας στο 3,98%.







Kommentare


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page