top of page

Τι θα υπάρχει μετά από 20 χρόνια; (μέρος 3)

Υπάρχει περίπτωση οι γυναίκες να σταματήσουν να φορούν όμορφα κοσμήματα; Οι άνδρες να μην αγοράζουν κοστούμια και αρώματα; Τα παιδιά να μην παίζουν με παιχνίδια;

Εύκολες και απλές ερωτήσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν να επενδύσουμε τις αποταμιεύσεις μας σε τρεις ακόμα κλάδους πέραν αυτών που έχουμε ήδη προτείνει στο δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων "Τι θα υπάρχει μετά από 20 χρόνια;".


Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος, λόγω του ότι η μέση διάρκεια ζωής των εισηγμένων επιχειρήσεων έχει πέσει κάτω από τα 20 χρόνια, καλό είναι να κάνουμε επενδύσεις με ορίζοντα 10ετίας, αν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε τις οικονομίες μας μακροπρόθεσμα σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις που πληρώνουν καλά μερίσματα.


Στις προτάσεις που θα παραθέσουμε παρακάτω επικεντρωνόμαστε κυρίως στις χρηματιστηριακές αγορές των Η.Π.Α. και της Ευρώπης καθώς δεν θεωρώ ορθό για έναν ιδιώτη επενδυτή να έχει έκθεση σε περισσότερα των δύο νομισμάτων. Στην περίπτωση μας λοιπόν προτείνουμε μετοχές με αποτίμηση σε ευρώ ή δολάριο.


Για την γυναίκα...


Η παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών αναμένεται να εμφανίσει σημαντική άνοδο μέχρι το 2027 σύμφωνα με μελέτη του ιστότοπου Fortunebusinessinsights.com . Οι πωλήσεις του 2019, προ της πανδημίας ανήλθαν στα 316 δις δολάρια ενώ το 2027 αναμένεται να ανέλθουν στα 352 δις δολάρια. Η άνοδος της ζήτησης από αγορές όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, όπου οι καταναλωτές προτιμούν τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά brands, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο των luxury brands.


Οι γυναίκες καταναλωτές πολυτελών ειδών διαχρονικά στηρίζουν συγκεκριμένα brand names τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως.

Είναι εταιρείες που το όνομα τους συνδέεται με το στυλ, την μοναδικότητα και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.

Οι τρεις μετοχές που ξεχωρίσαμε είναι οι Γαλλικές Hermes και Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) και η Αμερικανική Guess.



Για τον άντρα...


Στην ανδρική μόδα ισχύουν παρόμοιες τάσεις όπως στην γυναικεία, με τις εταιρείες ενδυμάτων, υποδημάτων και αρωμάτων να εμφανίζουν σημαντική δυναμική παγκοσμίως. Οι άνδρες της ανερχόμενης αστικής τάξης στις Ασιατικές αγορές της Κίνας και της Ινδίας φαίνεται να έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με αυτές των ανδρών στις Δυτικές ανεπτυγμένες οικονομίες κάτι το οποίο ευνοεί τα ήδη established brand names.


Στην κατηγορία της ανδρικής μόδας οι εταιρείες που επιλέγουμε για το χαρτοφυλάκιο της επόμενης δεκαετίας είναι η Γερμανική Hugo Boss, η Αμερικάνικη Polo Ralph Lauren και η Βρετανική Burberry.



Για τα παιδιά...

Τα παιδιά δεν θα σταματήσουν ποτέ να παίζουν με παιχνίδια και παιχνιδομηχανές.


Η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών από τα 182 δις δολάρια το 2014 αναμένεται το 2027 να φτάσει τα 383,27 δις δολάρια. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται σύμφωνα με την statista.com να ανέλθει στο 6,52% μέχρι το 2027.


Οι εταιρείες που ξεχωρίζουμε για μακροπρόθεσμη επένδυση είναι οι Αμερικανικές Hasbro και Electronic Arts και η δική μας Ελληνική Jumbo.


Η εταιρεία Hasbro παράγει πολύ γνωστά παιχνίδια όπως το επιτραπέζιο Monopoly, τα Transformers και τα Gijoe (γνωστές παιδικές σειρές της γενιάς μου!!!) και το μικρό μου Πόνυ.


Η εταιρεία Electronic Arts είναι εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών με διάσημους τίτλους όπως τα Simpsons, το Fifa Soccer, το Need for Speed και το Star Wars.


Η τρίτη εταιρεία είναι η πολύ γνωστή μας Jumbo, η οποία δεν είναι δημιουργός παιχνιδιών αλλά είναι η εταιρεία που διανέμει παιχνίδια μέσω της ομώνυμης αλυσίδας λιανικού εμπορίου.



Κλείνοντας την σειρά των άρθρων "Tι θα υπάρχει μετά από 20 χρόνια;" βλέπουμε ότι μέσα από απλές σκέψεις και με μια απλή παρατήρηση γύρω μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε εταιρείες που υπάρχουν από τα παιδικά μας χρόνια και οι οποίες εξακολουθούν να είναι επιτυχημένες.


Εταιρείες οι οποίες μπορούν να μας προσφέρουν ένα παθητικό ετήσιο εισόδημα από μερίσματα αλλά και υπεραξία σε περίπτωση μεγάλης ανόδου των μετοχών.


Ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίων πάντα υπάρχει εφόσον επενδύουμε σε μετοχικές αξίες αλλά όταν επενδύουμε με ορίζοντα 10ετίας και με την κατάλληλη κλαδική διασπορά, μπορούμε να τον περιορίσουμε σημαντικά.


Επίσης να επαναλάβω ξανά ότι πρέπει να διαλέγουμε λίγες μετοχές από τον κάθε κλάδο καθώς είναι στην επενδυτική μου κουλτούρα να παρακολουθώ όσο τον δυνατόν λιγότερες εταιρείες για να μην "χάνεται η μπάλα".


Μπορεί κάποιος βεβαίως να επενδύσει μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ETFs σε ολόκληρους κλάδους όπως αυτούς που αναφέραμε στην σειρά των άρθρων.

Η επένδυση στους θεσμικούς επενδυτές της αγοράς είναι μια σοφή κίνηση σε περίπτωση που δεν θέλουμε να περιορίσουμε τις εταιρικές επιλογές μας αλλά και στην περίπτωση που δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να προβούμε σε προσωπική ανάλυση των οικονομικων στοιχείων κάθε εταιρίας.


Ο υπογράφων δεν διαθέτει καμία μετοχή των αναφερόμενων εταιρειών. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.





NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page