top of page

Να μπω μέσα στην αγορά ή να κάτσω στα αυγά μου;

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία είχα στο χαρτοφυλάκιο μου δύο μετοχές. Τα Ελληνικά Πετρέλαια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και την Coca Cola στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο.

Οι αγορές άρχισαν να πέφτουν αλλά όχι με έντονο ρυθμό και πολύ γρήγορα από τα τέλη Μαρτίου άρχισαν να επανακάμπτουν.


Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθ' όλη την διάρκεια της Άνοιξης περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα τον επόμενο Χειμώνα στην Γηραιά Ήπειρο. Τίτλοι όπως "δεν θα έχουμε θέρμανση το χειμώνα" , "οι αποθήκες του φυσικού αερίου είναι άδειες", "δεν θα υπάρχει ψωμί γιατί δεν θα έχουμε εξαγωγές σιτηρών", κυριαρχούσαν στα δελτία ειδήσεων των Ευρωπαϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και την αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών λόγω της ανόδου των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων με οδήγησαν στην απόφαση να ρευστοποιήσω όλες τις μετοχικές μου θέσεις τον Μάϊο του 2022.


Σπάνια προβαίνω σε τέτοιες ενέργειες, αλλά προχώρησα σε πώληση όλου του χαρτοφυλακίου μου, έχοντας στο νου μου τις παραπάνω αρνητικές ειδήσεις σε συνδυασμό με την θετική απόδοση που είχα και στις δύο μετοχές (η οποία ανήλθε στο +20% με +25%). Ειδικότερα για την μετοχή της Coca Cola ευνοήθηκα και από την άνοδο του δολαρίου καθώς την είχα αγοράσει όταν το €/$ ήταν περίπου στο 1,20$ και είχε ήδη πλησιάσει στο 1,05$.


Όταν πούλησα όλο το μετοχικό μου χαρτοφυλάκιο, περίμενα ότι τους επόμενους μήνες θα μου δινόταν η ευκαιρία να αγοράσω σε τιμές πολύ χαμηλές όπως αυτές της μεγάλης πτώσης του 2020 όταν επιβλήθηκαν οι πρώτοι περιορισμοί λόγω του COVID-19.


Τελικά ο χειμώνας του 2022-2023 ήταν ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022 και με την συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για τις εξαγωγές των σιτηρών δεν επιβεβαιώθηκαν τα δυσοίωνα σενάρια των αναλυτών και των δημοσιογράφων.

Αυτό είχε ως συνέπεια να μην επιβεβαιωθούν και οι προσωπικές μου προβλέψεις και τα χρηματιστήρια κατά την διάρκεια του 2022 δεν είδαν τελικά τις χαμηλές τιμές του 2020!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το 2023 ξεκίνησαν μια έντονη ανοδική πορεία με την Ελληνική αγορά να φτάνει στο +20% το πρώτο δίμηνο!


Την ίδια στρατηγική με εμένα εφάρμοσαν και αρκετοί επενδυτές παγκοσμίως οι οποίοι βρέθηκαν να βλέπουν μια ανοδική αγορά το 2023 χωρίς να έχουν "χαρτιά¨ στο χαρτοφυλάκιο τους.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιστροφή των πωλητών στις αγορές με αφορμή τα προβλήματα ρευστότητας μεγάλων τραπεζικών ομίλων όπως η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και η Credit Suisse.

Όσοι επενδυτές έχουν ρευστότητα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούν "βασανίζονται" αυτήν την εβδομάδα από τις κάτωθι απορίες.

  • Έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση των τιμών των μετοχών ή βρίσκεται ακόμα στην αρχή της;

  • Οι τιμές είναι χαμηλές για να επενδύσω;

  • Και αν δεν επενδύσω και χάσω το ράλι της επόμενης δεκαετίας;

  • Μήπως καλύτερα να κλείσω τα χρήματα μου σε μια προθεσμιακή κατάθεση τώρα που ανέβηκαν τα επιτόκια;

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Όλα εξαρτώνται από τους επενδυτικούς στόχους του καθενός.

Μπορώ όμως να εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις βάσει του δικού μου επενδυτικού προφίλ.

Εγώ επενδύω μακροχρόνια με κύριο γνώμονα τα υψηλά μερίσματα προκειμένου να έχω ένα επιπρόσθετο εισόδημα πέραν της δουλειάς μου.


Θεωρώ ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεγάλη διόρθωση που είχαμε δει το 2020 και οπως βλέπουμε και στον παραπάνω πίνακα ο S&P 500 την τρέχουσα εβδομάδα έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη +1,43%.


Προσωπικά δεν θα αγοράσω ακόμα μετοχές και ας χάσω το τρένο της ανόδου αν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μου. Γιατί είναι διαφορετικά να αγοράζεις για παράδειγμα την μετοχή της Mercedes στην μεγάλη πτώση του 2020 που έφτασε τα 25€... και διαφορετικά τώρα που έκλεισε στα 69€ (παρόλο που διόρθωσε από τα φετινά υψηλά των 75€).

Προτιμώ να μην αγοράσω καθόλου και ας πάει σε δύο χρόνια στα 150€. Για τον κάθε επενδυτή η δίκαιη τιμή για αγορά μιας μετοχής είναι διαφορετική. Για παράδειγμα για μένα η δίκαιη τιμή της Mercedes μπορεί να είναι τα 50€ για κάποιον άλλο τα 70€ και για κάποιον άλλο τα 30€.


Η 20ετής ενασχόληση μου με τις επενδύσεις, μου έχει μάθει ότι οι ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, είτε αυτές αφορούν μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και εμπορεύματα.


Και μια και αναφέρθηκα σε ομόλογα, έχω βάλει στο στόχαστρο 10ετή κρατικά ομόλογα τα οποία με ενδιαφέρουν για επένδυση, αλλά μετά την μεγάλη πτώση τους την τρέχουσα εβδομάδα, απομακρύνθηκε και το ενδεχόμενο να επενδύσω την τρέχουσα περίοδο.


Καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα να έχουμε με σύνεση και σαφείς επενδυτικούς στόχους!


Ο υπογράφων δεν διαθέτει καμία μετοχή των αναφερόμενων εταιρειών. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page