top of page

O Γερμανικός Δείκτης σε νέα ιστορικά υψηλά και ο Ελληνικός στο +22%

Πολύ θετικό κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια το οποίο ενισχύεται και από την επιστροφή του φυσικού αερίου στις τιμές του 2021.


German stock market DAX
Γερμανικό Χρηματιστήριο

Η Ευρώπη φαίνεται ότι αφήνει πίσω της την αβεβαιότητα που προκάλεσε το υψηλό κόστος ενέργειας και η πολεμική σύρραξη στην αυλή της και οι χρηματιστηριακές αγορές ήδη το προεξοφλούν παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (Απρίλιος: 7%).


Στα πολύ θετικά νέα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2021 γεγονός που βοηθάει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Παράλληλα η απότομη άνοδος των επιτοκίων δεν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης.


Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές παρέμεινε πάνω απο τις 1.100 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο +0,85%. Η ετήσια απόδοση του ανέρχεται στο +21,79%.


Αντίθετα στην Αμερική οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται ότι δεν έχουν δυνάμεις να κινηθούν ανοδικά παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 προσπάθησε να σπάσει το φράγμα των 4.200 μονάδων. Το θέμα που κυριαρχεί είναι το debt ceiling καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να τα έχουν βρει στην αύξηση του πλαφόν για το Δημόσιο Χρέος.


Εβδομαδιαίες αποδόσεις χρηματιστηριακών αγορών
Εβδομαδιαίες αποδόσεις χρηματιστηριακών αγορών

Στην διατραπεζική αγορά το euribor τριμήνου ανέβηκε ελαφρώς στο 3,38% από 3,34% την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το euribor εξαμήνου ανήλθε στο 3,68% από 3,63%.


Στις αγορές ομολόγων είδαμε σημαντική άνοδο των επιτοκίων με το Γερμανικό 10ετές να πλησιάζει πάλι το 2,5% ενώ το Γαλλικό έφτασε στο 3%.

Το Ελληνικό ομόλογο παρέμεινε κάτω από το 4% για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.


Bond returns
Αποδόσεις δεκαετών κρατικών ομολόγων, 19-5-2023






NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page