top of page

Πτώση 3% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο...υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Την 1η Μαρτίου 2020 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 576 μονάδες και σήμερα (τέσσερα χρόνια μετά...) είναι στις 1.431 μονάδες.



Μέσα σε τρία χρόνια ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Ήταν κάτι τυχαίο; Είναι μήπως μια φούσκα;


Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει...ούτε τυχαία ήταν η άνοδος ούτε είναι μια φούσκα.


Η ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μετά από μια δεκαετή ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων και τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων, έφεραν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά δεκαετίας.


Μέσα σε μια long αγορά με τόσο υψηλές αποδόσεις, οι διορθώσεις αποτελούν μια φυσιολογική κίνηση. Υπάρχουν επενδυτές που έχουν υπερκέρδη και θέλουν να τα ρευστοποιήσουν. Είναι κάτι απολύτως λογικό.


Ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 1.500 μονάδες αλλά τελικά δεν μπόρεσε να τις κρατήσει και έχασε από την προηγούμενη εβδομάδα 5%...αλλάζει τίποτε στο αφήγημα της Ελληνικής οικονομίας λόγω αυτής της διόρθωσης; Απολύτως τίποτα...


Η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύεται συνεχώς, τα μέγαλα έργα των ΑΠΕ υλοποιούνται απρόσκοπτα, ο τουρισμός αναμένεται να φέρει και φέτος έσοδα ρεκόρ ενώ παράλληλα η ελληνική οικονομία έχει μπει στο ραντάρ των διεθνών εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα κατασκευάσουν data centers και τμήματα R&D.


Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως σύμμαχο μια φιλική στην επιχειρηματικότητα κυβέρνηση και έναν ισχυρό πλέον χρηματοοικονομικό τομέα ο οποίος έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα επενδυτικά projects. Επίσης αναμένουμε και ένα πολύ θετικό γεγονός που δεν είναι άλλο από την σταδιακή πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι, η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης αν και οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να προβαίνουν σε μειώσεις των περιθωρίων τους.


Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας...τουλάχιστον εγχώριος!


Διεθνείς αγορές


Στις διεθνείς αγορές συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα η ήπια διόρθωση, με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν πτώση άνω του 1%.


Την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαϊκές αγορές ενδεχομένως να επηρεαστούν από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.


Επίσης και στην Αμερική όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές, οι λεκτικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων μπορεί να επηρεάσουν την μεταβλητότητα στην Wall Street.


Σημαντική η εβδομαδιαία πτώση για τον Γενικό Δείκτη
Σημαντική η εβδομαδιαία πτώση για τον Γενικό Δείκτη

Ομόλογα


Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παρέμειναν υψηλές, με το Αμερικανικό δεκαετές να κλείνει στο 4,50% ενώ το Γαλλικό ξεπέρασε το 3%.


Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το euribor τριμήνου έκλεισε μετά από σχεδόν 10 μήνες, κάτω από το 3,8% και πιο συγκεκριμένα στο 3,78%.


Το Γαλλικό 10ετές ομόλογο έκλεισε πάνω από το threshold του 3%.
Το Γαλλικό 10ετές ομόλογο έκλεισε πάνω από το threshold του 3%.





Opmerkingen


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page