top of page

Ο χρυσός στο χαρτοφυλάκιο μας

Το asset που πρέπει όλοι να έχουμε στην κατοχή μας για την περίπτωση που πραγματοποιηθεί το worst case scenarioΤο worst case scenario μπορεί να περιλαμβάνει πολεμικές συγκρούσεις, διψήφια νούμερα πληθωρισμού, εκτόξευση επιτοκίων, υποτίμηση εθνικού νομίσματος, μαζικές χρεοκοπίες εταιρειών, φυσικές καταστροφές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει "εξαφάνιση" του χαρτοφυλακίου μας.


Στην Ελλάδα το worst case scenario μπορεί περιλαμβάνει μια πολεμική σύγκρουση με την γειτονική Τουρκία ή μια «δεύτερη» χρεοκοπία της χώρας που μπορεί να οδηγήσει σε Grexit. Η γεωγραφική σύνδεση των επενδύσεων μας με την χώρα μας, δεν σημαίνει ότι το worst case scenario θα περιλαμβάνει μόνο εγχώριους παράγοντες αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τους διεθνείς παράγοντες.


Εάν για παράδειγμα μέσα στο 2024 είχαμε μια πολεμική αναμέτρηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, το γεγονός αυτό θα επηρέαζε σημαντικά και τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα.


Η ασπίδα του χρυσού


Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 και ενώ η χώρα λειτουργούσε υπό μνημονιακή επιτήρηση, οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ και επιστροφή στην δραχμή ήταν υψηλές, κάτι το οποίο μου προκαλούσε ανησυχία.


Η ανησυχία μου δεν σχετιζόταν τόσο με τις καταθέσεις μου…αυτό που μου προκαλούσε άγχος ήταν πως θα εξυπηρετούσα τις καθημερινές μου ανάγκες την πρώτη χρονιά της επιστροφής στην δραχμή…γιατί το πιο δύσκολο διάστημα θα ήταν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του νέου νομίσματος.


Έτσι μεταξύ δεύτερου και τρίτου μνημονίου πήρα την απόφαση να αγοράσω μερικές λίρες και λίγα δολάρια.

Πλήρωσα περίπου 1700€ για έξι λίρες και μετέτρεψα ένα μικρό ποσό σε δολάρια (2.000 δολάρια).


Σκέφτηκα ότι με αυτά τα εναλλακτικά assets συνολικής αξίας περίπου 4.000€, ήμουν εξασφαλισμένος για τον πρώτο χρόνο, τουλάχιστον για τις αγορές του super market.


Αυτό που μου πρόσφερε ο χρυσός ήταν κυρίως η ψυχολογική μου ηρεμία…ήταν η σιγουριά ότι δεν θα πεινούσα…

στέγη θα έβρισκα στο πατρικό μου…δουλειά θα έβρισκα…αλλά το φαγητό απαιτεί χρήματα


Ο κύριος στόχος των νοικοκυριών στην περίπτωση που επέλθει το worst case scenario είναι η επιβίωση…και η επιβίωση απαιτεί φαγητό, νερό και στέγη.


Ο χρυσός αποτελεί σημαντική εναλλακτική επιλογή (συνήθως σε συνδυασμο με το δολάριο) γιατί προσφέρει οικονομική ασφάλεια σε ταραγμένες εποχές. Βλέπουμε ότι σε χώρες όπου υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις, υψηλός πληθωρισμός (π.χ. Τουρκία και Αργεντινή) ή απολυταρχικά καθεστώτα (π.χ. Βενεζουέλα) οι πολίτες χρησιμοποιούν χρυσό ή δολάρια για τις οικονομικές τους συναλλαγές.


Πώς μπορώ να προμηθευτώ χρυσό και σε τί μορφή


Οι περισσότεροι επενδυτές στην Ελλάδα επιλέγουν την κλασική χρυσή λίρα η οποία διατίθεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς και τα κατά τόπους κοσμηματοπωλεία.


Η χρυσή λίρα είναι βάρους 7,98 γραμμάρια και η καθαρότητα της σε χρυσό ανέρχεται στα 22 καράτια. Η τιμή της μεταβάλλεται καθημερινά και μπορείτε να ενημερώνεστε από το δελτίο που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος στον ιστότοπο της.


Σήμερα για την αγορά μιας χρυσής λίρας θα πρέπει να διαθέσετε το ποσό των 508€. Η ευρύτερη αγορά του χρυσού χαρακτηρίζεται από υψηλή ρευστότητα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορείτε να ρευστοποιήσετε την επένδυση σας.


Πέραν της χρυσής λίρας μπορείτε να προμηθευτείτε και ράβδους χρυσού αλλά δεν το συνιστώ γιατί είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες ενώ προβληματική είναι και η αποθήκευση τους σε θυρίδες.


Μεγάλη προσοχή!!!


Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε χρυσές λίρες ή ράβδους χρυσού...να μισθώσετε θυρίδα στην Τράπεζα!


Ήταν η πρώτη κίνηση που έκανα πριν αγοράσω τις 6 χρυσές λίρες μου. Το κόστος μιας θυρίδας διαφέρει ανάλογα με την Τράπεζα και το μέγεθος της θυρίδας. Κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 100€ - 200€ ετησίως.


Είναι το πλέον ασφαλές σημείο για να φυλάς χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα... εκτός και αν είσαι γκαντέμης και γίνει ριφιφι στο Τραπεζικό Κατάστημα που τηρείται η θυρίδα σου!!!!!


Εν κατακλείδι


Σαν οικονομολόγος έχω μάθει να λαμβάνω πάντα υπόψη μου το worst case scenario...και για την αντιμετώπιση αυτού, εάν ποτέ επέλθει, θεωρώ ως καταλληλότερη επιλογή και ενδεδειγμένη λύση την επένδυση ενός μικρού ποσού στο πολύτιμο μέταλλο που λέγεται χρυσός.Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page