top of page

Once you go Mac you never go back

Με την φράση αυτή δηλώνει μια φίλη μου, προγραμματίστρια στο επάγγελμα, την αφοσίωση της στο brand της Apple


Η Apple συνοδεύει τον εξοπλισμό εκατομμυρίων γραφείων

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης για την εταιρεία ασχοληθήκαμε κυρίως με τις οικονομικές της επιδόσεις...στο δεύτερο και τελευταίο μέρος θα ασχοληθούμε με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία...και θα εξετάσουμε αν τελικά αξίζει της επενδυτικής προσοχής μας.


Τα δύο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας


Customer loyalty


Σημαντικό κομμάτι των πελατών της Apple είναι επαναλαμβανόμενοι αγοραστές…επίσης μεγάλο τμήμα αυτών αγοράζουν περισσότερα από ένα προϊόντα ή υπηρεσίες δηλαδή υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός cross selling.


Αυτή η πίστη στην εταιρεία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα στις οικογένειες, μεταδίδεται μεταξύ φίλων και έχει δημιουργηθεί πλέον ένα fan club το οποίο μπορεί εύκολα να συγχωρέσει και οποιαδήποτε λάθη ή παραλείψεις μπορεί να προκύψουν εκ μέρους της επιχείρησης όπως για παράδειγμα το πρόσφατο leak δεδομένων πελατών από το i cloud.


Είναι πολύ σύνηθες για έναν πελάτη της Apple να έχει κινητό iPhone, υπολογιστή Mac, ρολόι Apple Watch  και να χρησιμοποιεί το Apple wallet για τις πληρωμές του…


Οι πλέον φανατικοί οπαδοί της, δημιουργούν ουρές έξω από τα καταστήματα κάθε φορά που βγάζει ένα νέο προϊόν, προκειμένου να είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν την εμπειρία χρήσης τους.


Αυτό το ισχυρό customer loyalty εξασφαλίζει για την εταιρεία ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα και αποτελεί εχέγγυο για την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της στο μέλλον.


Καινοτομία


Το δεύτερο δυνατό σημείο της Apple είναι η καινοτομία. Η εταιρεία δαπάνησε κατά την τελευταία χρήση το ποσό των σχεδόν 30 δις δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη.



Το iPad ήταν το πρώτο tablet της αγοράς και αγκαλιάστηκε αμέσως από τους νέους ανθρώπους
Το iPad ήταν το πρώτο tablet της αγοράς και αγκαλιάστηκε αμέσως από τους νέους ανθρώπους


Είναι μια επιχείρηση που έχει δημιουργήσει ολόκληρα product segments με την εισαγωγή πρωτοπόρων προϊόντων. Ακόμα θυμάμαι την χρονική στιγμή κατά την οποία λάνσαρε το iPad, δημιουργώντας ταυτόχρονα στην αγορά το segment των tablets. Όταν πρωτοείδα αυτή την συσκευή η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι είναι μη χρηστική. Και όμως…


Δημιουργήθηκε μια ολόκληρη αγορά στην οποία συμμετέχουν όλες σχεδόν οι εταιρείες νέας τεχνολογίας. Παρομοίως δημιούργησε νέες αγορές με το Apple Watch και το Apple iPod.

Επίσης στα κινητά τηλέφωνα είναι ηγέτιδα δύναμη και οι ανταγωνιστές της προσπαθούν να αντιγράψουν πολλά χαρακτηριστικά των iPhone.


Η καινοτομία και η πρωτοπορία αποτελεί ζωτικό στοιχείο της επιχειίρησεις και την τοποθετεί στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων του κλάδου.


Οι μεγαλύτερες προκλήσεις


Πολύ έντονος ανταγωνισμός


Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι έντονα ανταγωνιστικός με πολυάριθμους και ισχυρούς παίκτες.


Ειδικότερα οι εταιρείες από την Ασία όπως η Samsung, η Huawei και η Xiaomi ανταγωνίζονται σε πολλά segments με την Apple…από τα κινητά και τα tablets μέχρι τα desktops και τα laptops.


Επίσης αντιμετωπίζει υψηλό ανταγωνισμό και στον κλάδο των συνδρομητικών υπηρεσιών και των software προγραμμάτων από εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Netflix και η Disney.



Η Νοτιοκορεάτικη Samsung θεωρείται ένας από τους κυριότερους ανταγωνιστές της Apple
Η Νοτιοκορεάτικη Samsung θεωρείται ένας από τους κυριότερους ανταγωνιστές της Apple


Ο σκληρός ανταγωνισμός σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να εισάγει συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος ζωής των προϊόντων έχει γίνει πολύ σύντομος… για παράδειγμα στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων παρατηρούμε ότι οι εταιρείες εισάγουν σχεδόν κάθε χρόνο νέες εκδόσεις των μοντέλων τους.


Επιπροσθέτως η Apple λόγω του ότι θεωρείται premium εταιρεία, θα πρέπει αυτόν τον τίτλο (και κατ’ επέκταση τις υψηλές τιμές), να τον δικαιολογεί προσφέροντας μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα μοντέλα της να ξεχωρίζουν σε όλα τα segments που δραστηριοποιείται.


Εκτεταμένο outsourcing


Η εταιρεία χρησιμοποιεί εντατικά την μέθοδο του outsourcing για την παραγωγή και την διανομή των προϊόντων της…ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ανατεθειμένες εργασίες σε τρίτους δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ αλλά στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα.


Στην χώρα αυτή παράγεται μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων των κινητών τηλεφώνων iPhone που αποτελεί το core προϊόν της επιχείρησης…έχοντας στενούς δεσμούς με την Κίνα η εταιρεία καθίσταται ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας κάτι το οποίο φάνηκε έντονα τόσο κατά την διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump όσο και στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία του Joe Biden.


Σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής μεταξύ των δύο χωρών, λόγω για παράδειγμα μιας εισβολής της Κίνας στην Ταιβάν, η εταιρεία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές στην εφοδιαστική της αλυσίδα.


Αυτό αναγκάζει την εταιρεία να λάβει την δύσκολη απόφαση μεταφοράς μέρους της παραγωγής της στην γειτονική Ινδία.


Επίσης το outsourcing εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο διαρροής επιχειρηματικών «μυστικών» τα οποία μπορεί να φτάσουν στους ανταγωνιστές της εταιρείας μέσω υπόγειων διαδρομών βιομηχανικής κατασκοπείας.


Τελικά να αγοράσω την μετοχή της Apple;


Η μετοχή της Apple πρόσφερε εξαιρετικές επιδόσεις σε όσους την εμπιστεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Όποιος επένδυσε το 2013 το ποσό των 10.000€, σήμερα έχει 100.270€ καθώς η συνολική της απόδοση ανέρχεται στο εντυπωσιακό 1.027%.


Η μετοχή σήμερα διαπραγματεύεται στα 198$, με δείκτη P/E (Stock Price to Earnings per Share) στο 32 και μερισματική απόδοση 0,5%.


Είναι ακριβή μετοχή βάσει του P/E καθώς στον S&P Technology η μέση τιμή είναι στο 25,5.

Παρά το γεγονός όμως ότι είναι ακριβή εγώ θα την βάλω στην watchlist μου γιατί θεωρώ ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι από τις λίγες του τεχνολογικού κλάδου που δίνουν κάθε χρόνο μέρισμα.


Είναι μια μετοχή την οποία θα αγοράσω κάποια στιγμή και για τον επιπλέον λόγο ότι στο χαρτοφυλάκιο μου δεν έχω μετοχές του τεχνολογικού κλάδου…και θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να έχουμε μερίδιο στην ανάπτυξη του κλάδου των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των νέων συνδρομητικών υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται με την χρήση AI.


Το μέλλον περνάει πλέον μέσα από τα smartphones και τις οθόνες των υπολογιστών και αυτό είναι κάτι που μειώνει το ρίσκο της επένδυσης.


Για οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιήσω εννοείται ότι θα σας ενημερώσω, όπως κάνω πάντα!


Δεν είμαι κάτοχος μετοχών της Apple Inc. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page