top of page

Τι κερδίσαμε ως χώρα από την Golden Visa;

Θα απαντήσουμε από την αρχή του άρθρου…κερδίσαμε ένα οξύτατο πρόβλημα στέγασης.



Το πρόγραμμα Golden Visa ξεκίνησε από την Ελληνική πολιτεία το 2013 και προβλέπει την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς με κύρια προυπόθεση την αγορά ακινήτου στην χώρα μας.


Το πρόγραμμα είχε ως ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 250.000€ και πλέον ανέβηκε στα 500.000€.


Με την απόκτηση της Golden Visa, ο «επενδυτής» αποκτά το δικαίωμα παραμονής στην χώρα για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε.


Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσελκύσει "επενδυτές" στην Ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του 2010 είχε καταρρεύσει λόγω της κρίσης χρέους του Ελληνικού κράτους.


Είναι όντως επενδυτές;


Όπως ίσως θα παρατηρήσατε την λέξη επενδυτής την τοποθετώ μέσα σε εισαγωγικά…για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί που αγοράζουν διαμερίσματα για να πάρουν την άδεια παραμονής δεν είναι επενδυτές αλλά απλοί αγοραστές ακινήτων.


Ας θυμηθούμε ξανά τι θεωρείται άμεση ξένη επένδυση (ΑΞΕ)


Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντανακλούν την πρόθεση μιας οικονομικής οντότητας κατοίκου μιας οικονομίας (άμεσος επενδυτής) να αποκτήσει διαρκές συμφέρον σε επιχείρηση μιας άλλης οικονομίας (επιχείρηση άμεσης επένδυσης).


Για να το πούμε απλά...επενδυτής από το εξωτερικό θεωρείται αυτός ο οποίος ιδρύει μια επιχείρηση εντός της Ελληνικής επικράτειας ή επενδύει σε μια υπάρχουσα Ελληνική επιχείρηση...


Δεν είναι δηλαδή αυτός που θα αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι

Αυτά για να ξέρουμε τι ακριβώς είναι ο επενδυτής, γιατί με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε θα ξεχάσουμε στο τέλος τι μάθαμε στις οικονομικές σχολές που σπουδάσαμε.



Ποια είναι η προστιθέμενη αξία στο Ελληνικό ΑΕΠ;


Όταν ένας πολίτης τρίτης χώρας αγοράζει ακίνητο στην χώρα μας το προφανές όφελος είναι η εισροή συναλλάγματος στο τραπεζικό μας σύστημα.


Το τραπεζικό μας σύστημα όμως έχει πλεονάζουσα ρευστότητα…είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο στην χώρα μας δεν αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.


Άρα στην ουσία η εισροή κεφαλαίου για αγορά κατοικίας δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο πέραν από την αύξηση του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή ακινήτου.


Κάποιος θα πει ότι η οικονομία της χώρας ωφελείται από τις καταναλωτικές δαπάνες των αγοραστών για το χρονικό διάστημα που διαμένουν στην χώρα μας.


Για να δούμε το όφελος…


Σύμφωνα με το άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, από την έναρξη του προγράμματος έχουν εκδοθεί περίπου 13.000 άδειες παραμονής Golden Visa. Πόσοι από αυτούς θα μείνουν όλη την χρονιά στην χώρα μας την στίγμή που η πλειοψηφία τους προέρχεται από την μακρινή Κίνα; Θεωρώ ελάχιστοι καθώς οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι στις χώρες τους. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι μισοί «επενδυτές» διαμένουν ολόκληρη την χρονιά στην χώρα μας. Πόσα θα ξοδέψουν σε σούπερ μάρκετ, διασκέδαση, ρούχα παπούτσια και ταξίδια; Να πούμε ένα υπερβολικό ποσό π.χ. 50.000€;


Έστω λοιπόν ότι 13.000 επενδυτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο 50.000€ σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι 650 εκατ. ευρώ θα μπουν στην αγορά και αν το πολλαπλασιάσουμε με 24% που είναι ο ΦΠΑ, το Ελληνικό δημόσιο θα βάλει στο ταμείο του 156 εκατ. ευρώ.


Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 100 δις ευρώ που είναι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.




Η μεγάλη ζημιά έγινε


Τα 13.000 ακίνητα που άλλαξαν χέρια (και τα οποία τον περισσότερο χρόνο θα είναι άδεια) σε συνδυασμό με αυτά που έχουν καταχωρηθεί σε πλατφόρμες για βραχυχρόνια μισθωση (Airbnb), έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης…οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι προς ενοικίαση ή αγορά…και αυτά που βρίσκουν απευθύνονται πλέον σε πολίτες με υψηλά εισοδήματα.


Το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και στην Πορτογαλία η οποία διέκοψε πλέον το δικό της πρόγραμμα golden visa…στην εν λόγω χώρα έγινε απόβαση Αμερικανών και οι τιμές των ακινήτων ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.


Η χώρα αλλάζει χέρια


Εάν στα ακίνητα που πωλήθηκαν μέσω της golden visa προσθέσουμε και τις χιλιάδες αγορές κατοικιών (αστικών και παραθεριστικών) στις οποίες έχουν προβεί Ευρωπαίοι πολίτες στα Ελληνικά νησιά και στα παραθαλάσσια μέτωπα της χώρας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι καθίσταται πολύ δύσκολη όχι μόνο η απόκτηση κατοικίας από τους Έλληνες πολίτες αλλα και η εύρεση ενοικιαζόμενης κατοικίας.


Θα πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ότι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι οι αγορές ακινήτων. Το να αλλάξουν χέρια δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και να καταλήξουν σε αλλοδαπούς οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύει σημαντικά τους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι διαμένουν όλη την διάρκεια του χρόνου στην χώρα.


Όταν τα ενοίκια στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα νησιά απορροφούν τουλάχιστον τον μισό μισθό ενός εργαζομένου, αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής του και μπορεί να τον οδηγήσουν να αφήσει την πατρίδα του και να μεταναστεύσει στο εξωτερικό…


Αρκετούς ανθρώπους μας δεν χάσαμε με την μεγάλη φυγή στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία;

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page