top of page

Όταν χρωστάς 405 δις...τα έκτακτα έσοδα δεν τα κάνεις επιδόματα...τα ρίχνεις στην μείωση του χρέους

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των Ελληνικών διυλιστηρίων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.


Όταν κάποιο φυσικό πρόσωπο ή κάποια επιχείρηση έχουν έκτακτα έσοδα, η ορθή οικονομική συμπεριφορά υπαγορεύει να πληρώσουν καταρχάς τα χρέη τους.


Και να το κάνω πιο συγκεκριμένο...πέρυσι έλαβα στεγαστικό δάνειο ύψους 95.000€ προκειμένου να αγοράσω ένα διαμέρισμα και να πάψω να πληρώνω ενοίκιο. Εάν έχω κάποιο έκτακτο έσοδο, για παράδειγμα ένα ετήσιο bonus 2.000€, δεν θα πρέπει να το ρίξω στο δάνειο προκειμένου να μειώσω το χρεωστικό μου υπόλοιπο;


Με αυτόν τον τρόπο και θα μειώσω την μηνιαία δόση μου και θα πληρώσω για την συνολική διάρκεια του δανείου λιγότερους τόκους.

Ακόμα και 100€ να μου περισσέψουν κάποιον μήνα, κάνω έκτακτη πληρωμή κεφαλαίου στο στεγαστικό μου δάνειο.


Το Ελληνικο κράτος γιατί δεν κάνει το ίδιο;


Και για να το πούμε καλύτερα...το υπερχρεωμένο Ελληνικό κράτος γιατί δεν βάζει τα έκτακτα έσοδα στο χρέος;


Πότε θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με την μείωση του όγκου του χρέους μας;


Δηλαδή θα μας πείραζε να βάζαμε τα 300 εκατ. ευρώ στο δάνειο μας και αντί για 400,5 δις ευρώ να χρωστούσαμε 400,2 δις ευρώ; Και ταυτόχρονα να κερδίζαμε από τόκους περίπου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο;


Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε αυξημένα φορολογικά έσοδα, λόγω των υψηλών κερδών των επιχείρησεων και της υπεραπόδοσης του τουρισμού, το χρέος μας συνεχώς αυξάνεται...μπορεί να έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του αλλά η λέξη κλειδί στην οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι ο όρος "αύξηση".


Δεν θα το αναλύσω περαιτέρω γιατί θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα...γνωρίζω εκ των προτέρων ότι κάθε νέα κυβέρνηση θα αφήνει μεγαλύτερο χρέος από την προηγούμενη...


Χρηματιστήρια


Επιστρέφοντας στα χρηματιστηριακά, η έκτακτη εισφορά επηρέασε παροδικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς οι μετοχές των Ελληνικων Πετρελαίων και της Motor Oil είχαν σημαντικές απώλειες. Στην συνέχεια όμως επανέκαμψαν και η Ελληνική αγορά έκλεισε με θετική εβδομαδιαία απόδοση (+1,22%) επαναφέροντας την ετήσια απόδοση του Γενικού Δείκτη σε διψήφιο ποσοστό (+10,12%).


Στις διεθνείς αγορές είχαμε συγκρατημένη άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο S&P 500 μέσα στην εβδομάδα έπιασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 5.500 μονάδες.


Το Γαλλικό χρηματιστήριο κάλυψε μικρό μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας (-6,5%)
Το Γαλλικό χρηματιστήριο κάλυψε μικρό μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας (-6,5%)

Ομόλογα


Στις αγορές ομολόγων είχαμε άλλη μια ήσυχη εβδομάδα με τις αποδόσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.


Η διαφορά ανάμεσα στο Γαλλικό 10ετές και το αντίστοιχο Γερμανικό έφτασε τις 77 μονάδες βάσης.
Η διαφορά ανάμεσα στο Γαλλικό 10ετές και το αντίστοιχο Γερμανικό έφτασε τις 77 μονάδες βάσης.

Πολύ θετική έκπληξη αποτέλεσε το επιτόκιο euribor τριμήνου, το οποίο έκλεισε για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο κάτω από το 3,70% και πιο συγκεκριμένα στο 3,68%. Εύχομαι να συνεχιστεί η πτωτική του τάση όλο το 2024 για να πληρώνουν μικρότερες δόσεις επιχειρήσεις και νοικοκυριά.






Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page