top of page

Οι τρεις μετοχές που συνδέονται με τον Ελληνικό τουρισμό

Αν θέλετε να επενδύσετε εμμέσως στον ραγδαία αναπτυσσόμενο Ελληνικό τουρισμό, υπάρχουν τρεις εταιρείες των οποίων οι αποδόσεις συνδέονται άμεσα με τις αφίξεις των ξένων επισκεπτών.

Παρθενώνας
Παρθενώνας...ο ναός που οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην προστάτιδα της πόλης τους, Αθηνά

Και οι τρεις εταιρείες που θα αναλύσουμε είναι ευρέως γνωστές στο επενδυτικό κοινό, με τις δύο εξ' αυτών να διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και την τρίτη εταιρεία στον Γερμανικό Δείκτη DAX.


Είναι η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, η εταιρεία εμπορίας και ενοικιάσεων αυτοκινήτων Autohellas και η Γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport.


Η Aegean Airlines και η Autohellas ανήκουν στον όμιλο Βασιλάκη.


Aegean Airlines


Η γνωστή μας Aegean Airlines διαπραγματεύεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2007 με τον κωδικό μετοχής "ΑΡΑΙΓ".


Η Ελληνική αεροπορική εταιρεία είναι από τις πλέον υγιείς χρηματοοικονομικά στον κλάδο της πανευρωπαϊκά και από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες στην Γηραιά Ήπειρο.


Το μεταφορικό έργο της εταιρείας πριν από δέκα χρόνια ήταν 8 εκατομμύρια επιβάτες και πλέον πλησιάζει τα 15 εκατομμύρια επιβάτες.


Η πανδημία την πέτυχε πάνω στο top financial performance αλλά επανέκαμψε γρήγορα όπως βλέπουμε στον κάτωθι πίνακα.


Οι πωλήσεις του 2022 ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019
Οι πωλήσεις του 2022 ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019

Λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία εμφάνισε το 2019 και το 2020 πολύ υψηλές σωρευτικές απώλειες που ανήλθαν στα 285 εκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτό το ξαφνικό "χτύπημα", το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε στην εταιρεία έκτακτη επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. ευρώ, μια ενίσχυση η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Παράλληλα έλαβε δάνεια ύψους ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις Ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο που δημιούργησε η πανδημία και να αποφύγει την χρεωκοπία.


Η εταιρεία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το καταστροφικό lock down και δείχνει να τα καταφέρνει καθώς κατά την περσινή χρονιά έβγαλε καθαρά κέρδη 106 εκατ. ευρώ ενώ μείωσε και τον δανεισμό της από τα 346 εκατ. ευρώ το 2021 στα 268 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.


Η μετοχή της εταιρείας έχει υπερδιπλασιάσει μέσα σε ένα χρόνο την αξία της και από τα 4,40€ που έγραψε την προηγούμενη χρονιά σήμερα διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 10€.


Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 928 εκατ. ευρώ με P/E (τιμή μετοχής / κέρδη ανά μετοχή) στο 7, τιμή ιδιαιτέρως ελκυστική.


Autohellas


Η Autohellas αποτελεί μια Ελληνική πολυεθνική που ανήκει στην οικογένεια Βασιλάκη. Δραστηριοποιείται σε 9 χώρες ως αποκλειστικός operator της Αμερικανικής εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Hertz με την οποία η συνεργασία ξεκίνησε το μακρινό 1966.


Ο στόλος της Autohellas αποτελείται από 53.700 οχήματα για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις


Παράλληλα η εταιρεία προκειμένου να έχει διασπορά στα έσοδα της δραστηριοποιήθηκε και στον κλάδο εισαγωγής και διανομής καινούργιων αυτοκινήτων έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της γνωστές μάρκες όπως η Skoda, η Seat, η Hyundai, η Kia, οι εταιρείες του ομίλου FCA (Fiat, Jeep, Alfa Romeo), BMW, Mini, Mitsubishi, Volvo και άλλες.


Η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1999 και διαπραγματεύεται με τον κωδικό "ΟΤΟΕΛ".


Η εταιρεία την τελευταία πενταετία (με εξαίρεση το 2020 που ήταν έτος πανδημίας) παρουσιάζει συνεχή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας ενώ δίνει και σταθερά μέρισμα.
Η εταιρεία την τελευταία πενταετία (με εξαίρεση το 2020 που ήταν έτος πανδημίας) παρουσιάζει συνεχή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας ενώ δίνει συνεχώς μέρισμα.

Τα οικονονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι πολύ ισχυρά με πολύ καλή καθαρή κερδοφορία. Ο δανεισμός την τελευταία πενταετία παραμένει πέριξ των 300 εκατ. ευρώ αν και κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 86 εκατ. ευρώ.


Η Autohellas δίνει συνεχώς μέρισμα στους επενδυτές της, το οποίο από 0,37€ που ήταν το 2018 έφτασε πέρυσι τα 0,65€.


Fraport


Η Γερμανική εταιρεία με έδρα την Φρανκφούρτη έγινε ευρέως γνωστή στο Ελληνικό κοινό το 2015, μέσα από την εξαγορά 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας έναντι 1,23 δις ευρώ με σύμβαση διάρκειας 40 ετών.


Η εταιρεία έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην αναμόρφωση και ανακαίνιση των εν λόγω αεροδρομίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη επιβατική κίνηση στην χώρα μας.


Η Fraport είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αεροδρομίων παγκοσμίως έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της, την διαχείριση 31 αεροδρομίων από τα οποία πέρασαν πέρυσι 182 εκατ. επιβάτες.


Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στην Γερμανία με τον κωδικό "FRA".


Στα οικονομικά αποτελέσματα της Fraport, είναι ολοφάνερο το αποτύπωμα που άφησαν οι περιορισμοί μετακινήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Στα οικονομικά αποτελέσματα της Fraport, είναι ολοφάνερο το αποτύπωμα που άφησαν οι περιορισμοί μετακινήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Στον ανωτέρω πίνακα αποτυπώνονται κάποιοι key financial indicators της τελευταία πενταετίας.


Το χτύπημα της πανδημίας με τον περιορισμό των μετακινήσεων άφησε την εταιρεία με διπλάσιο χρέος το οποίο προσεγγίζει πλέον τα 11 δις ευρώ.


Ακόμα και αν η εταιρεία καταφέρει να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα κερδοφορίας των 470 εκατ. ευρώ εκτιμώ ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση θα παραμείνει αδύναμη. Είναι μια εταιρεία υποδομών, η οποία επενδύει συνεχώς σε πάγια, οπότε δεν διακρίνω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μειώσει το δυσθεώρητο ύψος των υποχρεώσεων της.


Ο αδύναμος ισολογισμός έχει επηρεάσει και την τιμή της μετοχής η οποία διαπραγματεύεται στα 48,18€ μειωμένη κατά σχεδόν 40% σε σχέση με την τιμή της προ πανδημίας.


Η τελευταία χρόνια που έδωσε μέρισμα στους επενδυτές της ήταν το 2018, ύψους 2€ ανά μετοχή.


Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 4,45 δις ευρώ με P/E 19,8.


Ο υπογράφων δεν διαθέτει καμία μετοχή της Aegean Airlines, της Autohellas και της Fraport. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.









NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page