top of page

Τελικά αποφάσισα να μπω στην αγορά

Πριν από ένα χρόνο πούλησα όλες τις μετοχές που είχα στο χαρτοφυλάκιο μου, γιατί προέβλεπα μεγάλο sell off λόγω πληθωρισμού και πολέμου στην Ουκρανία.


χρηματιστήριο και καφές
Καφές και εφημερίδα για την μελέτη των μετοχών!

Οι προσδοκίες μου όμως για έντονη πτώση των χρηματιστηρίων διαψεύστηκαν, καθώς έπεσαν μεν αλλά δεν είδαμε τις τιμές που είχαν καταγραφεί κατά την διάρκεια του πρώτου lock-down του 2020.


Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2022 ήταν ο τεχνολογικός...αλλά στον συγκεκριμένο κλάδο δεν επενδύω καθώς οι περισσότερες επιτυχημένες επιχειρήσεις όπως η Apple, η Amazon, η Tesla και η Google δεν δίνουν μέρισμα.


Προσωπικά θεωρώ ότι οι εταιρείες που δεν δίνουν μέρισμα, δεν σέβονται τους μετόχους. Δεν νοείται να είσαι μέτοχος σε μια επιχείρηση και να μην λαμβάνεις μερίδιο από τα κέρδη της.


Έτσι φτάσαμε στις αρχές του 2023 έχοντας 100% ρευστότητα και καμία μετοχή!!! Τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης ανέβηκαν σημαντικά μέσα στην τρέχουσα χρονιά αλλά τα Αμερικάνικα δυσκολεύονται να βρουν τάση αν και ο S&P 500 φαίνεται ότι βρίσκει τον δρόμο του με συνεχόμενα κλεισίματα άνω των 4.000 μονάδων.


Η αίσθηση που μου δημιουργούν τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθώ (κυρίως Dow Jones, S&P 500, DAX, CAC και Γενικός Δείκτης) είναι ότι δεν θα επιστρέψουν στις αρνητικές αποδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.


Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να επενδύω σιγά σιγά σε κάποιες μετοχές που παρακολουθώ εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.


Πριν αναφερθώ σε ποιες μετοχές επένδυσα, θα ήθελα να αναφέρω ότι τρία εκ των βασικών κριτηρίων που επιλέγω μετοχές είναι τα κάτωθι.

  • Διαχρονική πληρωμή μερισμάτων και μερισματική απόδοση τουλάχιστον 4% - 5%

  • Πρωταγωνίστρια εταιρεία στον κλάδο της

  • Χαμηλός τραπεζικός δανεισμός

Επίσης φροντίζω να υπάρχει διασπορά στις επενδύσεις μου τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και σε γεωγραφική κάλυψη. Συνήθως επενδύω σε δύο ή τρεις διαφορετικές χρηματιστηριακές αγορές.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποίησα αγορές σε τρεις εταιρείες.


Η πρώτη αγορά που πραγματοποίησα ήταν 30 μετοχές της γνωστής Γεμανικής εταιρείας Mercedes Benz που διαπραγματεύεται στην χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης σε τιμή 71,08€. Το μέρισμα που έδωσε στους μετόχους της ανήλθε φέτος στα 5,20€ ανά μετοχή ενώ πέρυσι ήταν 5€ ανά μετοχή.


Η δεύτερη αγορά που πραγματοποίησα ήταν 70 μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας Τιταν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στην τιμή των 16,18€. Το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος για την χρήση του 2022 ανέρχεται στα 0,60€/μετοχή και η ημέρα πληρωμής είναι 5 Ιουλίου 2023. Την περσινή χρονιά η εταιρεία διένειμε μέρισμα ποσού 0,35€/μετοχή.


Η τρίτη και τελευταία εταιρεία στην οποία επένδυσα είναι ο ΟΠΑΠ στον οποίο αγόρασα 100 μετοχές στην τιμή των 16,20€. Το συνολικό μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία για την χρήση του 2022 ανέρχεται στο 1€ ανά μετοχή ενώ αν ληφθεί υπόψη και η επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,45€/μετοχή που θα διανείμει στις 23 Ιουνίου τότε η συνολική χρηματική παροχή προς τους μετόχους φτάνει το 1,45€ που σε τρέχουσες τιμές αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση σχεδόν 9%!!!


'Ετσι το χαρτοφυλάκιο μου διαμορφώθηκε όπως αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Χαρτοφυλάκιο μετοχών
Το χαρτοφυλάκιο μετοχών μου όπως διαμορφώθηκε μετά τις αγορές των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Την τρέχουσα περίοδο θεωρώ ότι είναι καλό να αρχίσουμε να τοποθετούμε ένα μικρό μέρος της αποταμίευσης μας σε μετοχές καθώς τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι ενθαρρυντικά ενώ και τα υψηλά επιτόκια δεν έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε έντονη ύφεση στις Η.Π.Α. και την Ευρωζώνη.


Το καλύτερο μείγμα την τρέχουσα περίοδο είναι 20% σε μετοχές και 80% σε ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση διόρθωσης των αγορών ή σε περίπτωση που ανεβούν πολύ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.


Η τάση στις χρηματιστηριακές αγορές δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και για αυτό τον λόγο προτιμώ να κινηθώ συντηρητικά. Φυσικά η συντηρητική στρατηγική έχει και το μειονέκτημα ότι μπορεί οι αγορές να ανέβουν σημαντικά μέσα στους επόμενους δύο - τρεις μήνες και να έχουμε επενδύσει μικρό ποσό των αποταμιεύσεων μας.


Αλλά στα χρηματιστήρια όλες οι στρατηγικές κρύβουν μεγάλα ή μικρά ρίσκα.


Πολύ σημαντικό είναι όταν επενδύουμε να έχουμε ξεκάθαρους επενδυτικούς στόχους. Ο προσωπικός μου επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος και ο στόχος μου είναι να έχω μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος με την οποία θα πληρώνω κάποιες υποχρεώσεις μου.


Για παράδειγμα με τις αγορές που έκανα, αν οι εταιρείες εξακολουθήσουν να δίνουν παρόμοια μερίσματα με την φετινή χρονιά θα έχω ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 250€ με τα οποία θα πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας της συζύγου μου και τα δικά μου.


Κλείνουμε προς το παρόν το άρθρο για το μετοχικό μου χαρτοφυλάκιο και θα επανέλθουμε τους επόμενους μήνες παρακολουθώντας την πορεία του.



Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.












NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page