top of page

Η ηλικία του επενδυτή παίζει ρόλο στην επιλογή των μετοχών; (μέρος 1)

Ο επενδυτικός τρόπος σκέψης μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων. Πως επηρεάζει αυτό την επιλογή του χαρτοφυλακίου μετοχών;

Αναλύοντας τα διαγράμματα!
Αναλύοντας τα διαγράμματα!

Οι επενδυτικές μας αποφάσεις επηρεάζονται από ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές, όπως η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το ποσό των αποταμιεύσεων στο βιβλιάριο καταθέσεων, το ετήσιο εισόδημα και λοιπούς άλλους παράγοντες.


Στην σειρά άρθρων που ξεκινάει θα ασχοληθούμε με την ηλικία του επενδυτή σε συνδυασμό με την οικογενειακή του κατάσταση. Στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τους νέους επενδυτές, της ηλικιακής ομάδα 18-30 ετών, των οποίων η οικογενειακή κατάσταση είναι συνήθως "ελεύθερος"!!!


18-30 ετών και ελεύθερος


Στο ηλικιακό αυτό γκρουπ κυριαρχεί η έλλειψη εμπειρίας στις χρηματιστηριακές αγορές, ο παρορμητισμός, τα έντονα συναισθήματα και το μικρό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων.


Όταν ξεκινάμε να αγοράσουμε τις πρώτες μας μετοχές, συνήθως δεν έχουμε μεγάλο κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό παίρνουμε υψηλά ρίσκα προκειμένου να έχουμε υψηλές αποδόσεις. Τα υψηλά ρίσκα βέβαια κρύβουν υψηλούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίων.


Η έλλειψη εμπειρίας θα μας οδηγήσει σε επενδυτικά λάθη από τα οποία όμως θα λάβουμε χρήσιμα για το μέλλον διδάγματα. Δείτε χαρακτηριστικά προηγούμενο άρθρο μου για το πως έχασα στην ηλικία των 28, όλες τις αποταμιεύσεις μου λόγω βασικών λαθών που έκανα στην επενδυτική μου στρατηγική.


Το θετικό βέβαια είναι ότι ακόμα και αν σε αυτή την ηλικία χάσουμε όλες μας τις αποταμιεύσεις μπορούμε στα επόμενα χρόνια να τις αναπληρώσουμε. Οπότε έχουμε το περιθώριο των λαθών που θα προκύψουν λόγω ατυχών μετοχικών επιλογών.


Οι επενδυτές της ηλικιακής ομάδας των 18-30 ετών συνήθως επενδύουν σε μετοχές το 100% των κεφαλαίων τους. Δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στην άκρη και παρασυρόμενοι από τον παρορμητισμό της ηλικίας τους, μπορεί να βάλουν όλα τα χρήματα τους σε μια μετοχή...δηλαδή "όλα τα αυγά σε ένα καλάθι"!


Οι μετοχές που επιλέγουν είναι τα hot trends. Είναι ως επί το πλείστον μετοχές νέας τεχνολογίας και με μεγάλες διακυμάνσεις οι οποίες συνήθως δεν δίνουν καθόλου μέρισμα.


Οι νέοι επενδυτές λόγω του βραχυχρόνιου επενδυτικού τους ορίζοντα ενδιαφέρονται μόνο για κεφαλαιακά κέρδη και όχι για ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα.


Επενδύουν δηλαδή με μια λογική "παιχνιδιού" και "τζόγου" προσπαθώντας να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Επίσης με τις online επενδυτικές πλατφόρμες, οι νέοι δεν περιορίζονται σε επενδύσεις μόνο στην Ελλάδα αλλά αγοράζουν μετοχές σε όλο τον κόσμο.


Οι πιο δημοφιλής μετοχές την τρέχουσα περίοδο είναι εταιρείες νέας τεχνολογίας όπως η Amazon, η Apple, η Alibaba, η Alphabet (Google), η Tesla, η Microsoft, η NVIDIA, η Meta (Facebook) και το Netflix.


Όλες οι ανωτέρω μετοχές είναι δημοφιλείς, γιατί οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ή τα προϊόντα τους οπότε γνωρίζουν τις εταιρείες που επενδύουν.


Οι πιο "τζογαδόροι" και "ψαγμένοι" παίκτες θα αγοράσουν παράγωγα προϊόντα (derivatives) κάτι το οποίο αυξάνει υπερβολικά το ρίσκο λόγω της μόχλευσης που χρησιμοποιείται και ελλοχεύει τον κίνδυνο να εκμηδενίσει τα κεφάλαια μέσα σε λίγες ώρες χρηματιστηριακής συνεδρίασης.


Οι νέοι επενδυτές όμως δεν επενδύουν μόνο σε μετοχές.

Τα τελευταία δέκα χρόνια τα κρυπτονομίσματα αποτελούν hot τάση ανάμεσα στους νεαρούς επενδυτές, τα οποία αγοράζουν χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή λειτουργία και χρησιμότητα τους. Η νέα αυτή τάση θυμίζει αρκετά την φρενίτιδα της δεκαετίας του 2000 με τα commodities όπου ειδικά στα παράγωγα του πετρελαίου επενδύονταν σημαντικά κεφάλαια.


Τέλος οι ισοτιμίες είναι ένα ακόμα risky asset στο οποίο ποντάρει τα χρήματα της η ηλιακή ομάδα των 18-30 και την μερίδα του λέοντος έχει η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου.


Τα λάθη στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι αναπόφευκτα αλλά η γνώση που αποκομίζεται από την συνεχή τριβή με τις χρηματιστηριακές αγορές και με το διάβασμα πολλών άρθρων και βιβλίων είναι πολύτιμη και θα οδηγήσει σε καλύτερες μελλοντικές επενδυτικές κινήσεις.


Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος όπου θα ασχοληθούμε με την ηλικιακή ομάδα των 30-40 ετών.







NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page