top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Το Ελληνικό χρηματιστήριο έκανε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στις 1.000 μονάδες κλείνοντας στις 979.


Η Ελληνική αγορά έχοντας ως καύσιμο τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τις προσδοκίες που δημιουργεί για την ανάπτυξη του 2023 ο "μαλακός" χειμώνας, πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τις 1.000 μονάδες, που έχει να δει από το 2014.


Ενεργειακές μετοχές όπως ο Μυτιληναίος και η Motor Oil καλπάζουν φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά καθώς οι υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων ευνοεί σημαντικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.


Από κοντά και οι υπόλοιπες εταιρείες του ευρύτερου ενεργειακού τομέα όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν η πρωταθλήτρια της εβδομάδος με άνοδο +12,47%.


Στις Ευρωπαϊκές αγορές είχαμε μέσα στην εβδομάδα μια μικρή διόρθωση αλλά τελικά η ανάκαμψη της Παρασκευής έφερε τις εβδομαδιαίες αποδόσεις λίγο χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι η Γερμανική και η Γαλλική αγορά κράτησαν τις αποδόσεις τους από την αρχή της χρονιάς πέριξ του 8%.


Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διεύρυνε το θετικό του πρόσημο από την αρχή της χρονιάς φτάνοντας το +5,30%

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες -2,70% ενώ ο S&P 500, παρά την διόρθωση στα μέσα της εβδομάδας, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.



Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, όλα τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα στράφηκαν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου της Netflix.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την αύξηση των συνδρομητών κατά 7,7 εκατομμύρια από 4,5 εκατομμύρια που προέβλεπε η διοίκηση της εταιρείας. Το περσινό δ' τρίμηνο του 2021 η πλατφόρμα είχε αυξήσει τους συνδρομητές της κατά 8,3 εκατομμύρια.

Συνολικά η πλατφόρμα έφτασε τους 231 εκατομμύρια συνδρομητές.



Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων είναι ο μηδενισμός του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού, ειδικά κατά την τρέχουσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων.

Επιπροσθέτως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε περαιτέρω στα 14,3 δις δολάρια. Η εταιρεία συνεχίζει την μείωση του δανεισμού καθώς τα έξοδα μόνο για τόκους το 2022 ανήλθαν στα 772 εκατ. δολάρια, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό αν συνυπολογίσουμε ότι η καθαρή κερδοφορία έφτασε τα 4,49 δις δολάρια.


Στις χρηματαγορές τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν πολύ οριακά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η χώρα μας έκανε ποδαρικό στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,25% αντλώντας 3,5 δις ευρώ. Για το 2023 το Ελληνικό Κράτος θα χρειαστεί να δανειστεί άλλα 3,5 δις ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές αποπληρωμές διακρατικών δανείων που είχε λάβει μέσω του ESM.






NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page