top of page

Netflix: Ο πρωταγωνιστής των quarantine days…

...με 195 εκατομμύρια συνδρομητές, έσοδα 20 δις δολάρια, αλλά και 15,5 δις δολάρια χρέος και μηδενικά μερίσματα. Η μετοχή της όμως συνεχίζει να καλπάζει και φέτος, φτάνοντας τα 485$ από 15$ που ήταν η τιμή εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο το 2002!

Πρωϊνό με Netflix!

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους επενδυτές να συνεχίζουν να αγοράζουν την μετοχή μιας επιχείρησης που διαπραγματεύεται σε τιμή 80 φορές τα κέρδη της? Είναι η προσδοκία της μεγάλης ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών της? Ή μήπως είναι της μόδας οι μετοχές της νέας τεχνολογίας?


Ένας επενδυτής που επενδύει μακροπρόθεσμα σε μια μετοχή και προσδοκά σε κάποιο σταθερό ετήσιο εισόδημα, δεν μπορεί να εύκολα να αγνοήσει τα μηδενικά μερίσματα της μετοχής. Η Netflix λόγω των υψηλών επενδύσεων της σε νέες παραγωγές, προτιμάει να διοχετεύει την κερδοφορία της για την οργανική της ανάπτυξη παρά για διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.




Στον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε ότι οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό άνω του 30% και ότι η κερδοφορία της τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε να αυξάνεται σημαντικά και το χρέος της εταιρείας. Και όχι μόνο αυξάνεται ο δανεισμός, αλλά παράλληλα αν δούμε προσεκτικά τις 22 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων της Netflix , θα παρατηρήσουμε ότι δανείζεται με επιτόκια που φτάνουν μέχρι το 6,375% (Πηγή δεδομένων: Morningstar). Χαρακτηριστικό δε αποτελεί, ότι για το 2019 πλήρωσε μόνο για τόκους 542 εκατ. Δολάρια.


Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της ανόδου της μετοχής είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές αγνόησαν επιδεικτικά τις αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους σχεδόν 2,9 δις δολαρίων. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι αυτές που προκύπτουν αν από τις εισπράξεις των πωλήσεων αφαιρέσουμε όλα τα λειτουργικά έξοδα που πληρώθηκαν μέσα στην χρήση.


Το 2020 βέβαια, η επιχείρηση ευνοείται σημαντικά λόγω της καραντίνας, και αυτό φαίνεται στου ρυθμούς ανάπτυξης του εννεαμήνου, τόσο σε επίπεδο συνδρομητών όσο και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 25% και της κερδοφορίας κατά 75%. Επίσης τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα συνοδεύονται από θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ενώ η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για μείωση του κόστους των αγοραζόμενων παραγωγών μέσω της παραγωγής δικών της ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.


Το τρέχον έτος αναμένεται λοιπόν να είναι από τα καλύτερα της Netflix, καθώς η πρωταγωνίστρια των quarantine days απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών (+47% από την αρχή του χρόνου) όσο και των συνδρομητών (+27,9 εκατ. συνδρομητές σε σχέση με το 2019).


Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.









NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page