top of page

Σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες όμως δεν διαρκούν για πολύ

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε ότι σε κάθε βύθμισμα των αγορών ενεργοποιούνται εντολές αγοράς από επενδυτές σε συγκεκριμένες ποιοτικές μετοχές

Υπέροχα κτίρια

Για τον λόγο αυτό βλέπουμε, ότι παρά την "κοιλιά" που κάνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι καθοδικές κινήσεις δεν είναι πολύ έντονες.


Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα ανησυχτικό νέο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των αγορών και για τον λόγο αυτό βλέπουμε ότι στην παραμικρή διόρθωση οι επενδυτές κάνουν τοποθετήσεις.


Η μεταβλητότητα είναι περιορισμένη και αυτό εξασφαλίζει ψυχραιμία και "λογικές" κινήσεις στο ταμπλό.


Η άνοδος των επιτοκίων σε υψηλά 15ετίας και η προοπτική διατήρησης τους σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχείρησεων λόγω της ισχυρής ρευστότητας των καταναλωτών.


Επίσης ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει μεν αρνητικά την ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αλλά όχι στον βαθμό στον οποίο θα επιδείνωνε σημαντικά τις πωλήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων.


Κατά την γνώμη μου μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας είναι οι εξής δύο.

  • 1. Πόσο θα επηρεαστεί η αγορά ακινήτων από την διαρκή παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα και

  • 2. Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στις Η.Π.Α. όσο θα πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές του 2024

Πέραν αυτών όμως, παραμένω αισιόδοξος για την πορεία των αγορών και των οικονομιών, τόσο για το 2023 όσο και για το πρώτο εξάμηνο του 2024.


Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν πάλι αρνητική για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι απώλειες ήταν συγκρατημένες.


Όσον αφορά τις οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, κατά την χθεσινή μέρα είχαμε μία πολύ ευχάριστη είδηση από την Eurostat. Πιο συγκεκριμένα η πρόβλεψη του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη για τον μήνα Σεπτέμβριο, είναι στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός τροφίμων όμως αναμένεται να κλείσει στο 8,8%.


Ειδικότερα για την χώρα μας προβλέπεται πληθωρισμός 2,4%.

Με απώλειες 1,34% έκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα ο Dow Jones και πλέον έχει οριακά θετική απόδοση για το 2023
Με απώλειες 1,34% έκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα ο Dow Jones και πλέον έχει οριακά θετική απόδοση για το 2023

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για όποιον επιθυμεί να κλειδώσει καλά επιτόκια για μια δεκαετία.


Το Αμερικανικό δεκαετές έκλεισε στο εντυπωσιακό 4,58% και το Γερμανικό στο 2,85%.


Το euribor τριμήνου έκλεισε και αυτήν την εβδομάδα μια ανάσα από το 4% στο 3,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο του εξαμήνου έκλεισε στο 4,12%.

Σε υψηλά επίπεδα το Αμερικάνικο δεκαετές έκλεισε στο 4,58%
Σε υψηλά επίπεδα το Αμερικάνικο δεκαετές έκλεισε στο 4,58%





NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page