top of page

Χρεωκόπησε η 16η Τράπεζα των ΗΠΑ

Πως μία Τράπεζα που το 2021 είχε καταθέσεις 189 δις $ και μόλις 66 δις $ δάνεια, κατάφερε σε ένα χρόνο να καταστεί αφερέγγυα;


Η χθεσινή είδηση - βόμβα για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), κατέδειξε για μία ακόμη φορά τις ανώριμες και επικίνδυνες πολιτικές που εφαρμόζουν πολλοί Αμερικανοί τραπεζίτες στην διαχείριση των αποταμιεύσεων των πελατών τους. Παρά τις πολλές χρεωκοπίες αμερικανικών τραπεζών που έλαβαν χώρα από το 2007 μέχρι το 2009 κατά την διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, φτάσαμε σχεδόν 15 χρόνια μετά να βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα ιστορία κακοδιαχείρισης και άστοχων επενδυτικών στρατηγικών.


Η Τράπεζα συνεργάζεται κυρίως με εταιρείες νέας τεχνολογίας και start up της Silicon Valey στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Έχει πολύ χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις ο οποίος ανέρχεται μόλις στο 34,8%. Με το κόστος των καταθέσεων να βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα μέχρι πριν από ένα χρόνο, θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια Τράπεζα με τόσο χαμηλά δάνεια σε σχέση με την καταθετική της βάση θα είναι μια πολύ ασφαλής Τράπεζα.


Και όμως... οι υπεύθυνοι στρατηγικής της SVB θεώρησαν ως ορθή επενδυτική απόφαση την επένδυση του μεγάλου πλεονάσματος ρευστότητας σε ομόλογα αντί για την χορήγηση δανείων που είναι και ο σκοπός λειτουργίας ενός τραπεζικού ιδρύματος. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η ρευστότητα αυτή δεν είναι ταμειακό διαθέσιμο της επιχείρησης αλλά οι καταθέσεις των πελατών της, τις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί οι ίδιοι να ζητήσουν πίσω.


Και έτσι βρέθηκε η Τράπεζα βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού της (2021), να έχει στο portfolio της 100 δις δολάρια σε ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, 16 δις δολάρια σε Treasuries και 7,16 δις δολάρια σε δημοτικά ομόλογα! Και όλα αυτά αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια που τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά και οι τιμές των ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.


Οι πελάτες της Τράπεζας ήταν κυρίως εταιρείες νέας τεχνολογίας οι οποίες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν το 2022, χρειάστηκε να κάνουν αναλήψεις χρημάτων προκειμένου να στηρίξουν τις λειτουργικές τους δραστηριότητες. Οι αναλήψεις αυτές ανήλθαν στα 16 δις δολάρια.

Η Τράπεζα όμως είχε επενδύσει όπως προαναφέραμε, σχεδόν το σύνολο της ρευστότητας της σε ομόλογα, τα οποία έπρεπε να πουλήσει προκειμένου να επιτρέψει στους πελάτες της να λάβουν τα χρήματα τους.


Την προηγούμενη χρονιά όμως, λόγω της απότομης ανόδου των επιτοκίων άνω του 4% από την Federal Reserve, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν από 15% έως 30%. Αυτή η πτώση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ρευστοποιήσει με υψηλές απώλειες προκειμένου να έχει ρευστότητα για να εξυπηρετεί τις αιτήσεις αναλήψεων των πελατών της.


Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση προσπάθησε να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου 2,5 δις δολάρια την οποία ανακοίνωσε πριν τρεις μέρες αλλά χθες η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα πτώχευσε.


Η ασφάλεια των καταθέσεων στις Η.Π.Α. αφορά ποσά μέχρι 250.000 δολάρια. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Economist πάνω από το 90% των καταθέσεων της Silicon Valley Bank είναι ανασφάλιστες καθώς στην Τράπεζα είχαν καταθέσεις όλες οι μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley οι οποίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από το όριο ασφάλισης των 250.000$.


Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς αν αυτές οι καταθέσεις χαθούν μπορεί να έχουμε χρεωκοπίες ντόμινο στις τεχνολογικές εταιρείες. Για αυτό τον λόγο το πιθανότερο είναι να δοθεί η Τράπεζα σε ένα μεγαλύτερο Τραπεζικό ίδρυμα στα πλαίσια των bail out της διετίας 2007-2009 της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Η χρεωκοπία αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές κατά την χθεσινή μέρα καθώς πολλοί ανησυχούν μήπως υπάρχουν και άλλες Τράπεζες που έχουν μεγάλες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων.


Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα αυστηρό πλαίσιο από την Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. σε σχέση με την διαχείριση των καταθέσεων στις Αμερικανικές Τράπεζες. Αποτελεί απαίτηση πολλών χρόνων αλλά από ότι φαίνεται η επένδυση των καταθέσεων των πολιτών σε κρατικά και δημοτικά ομόλογα βολεύει και το ίδιο το κράτος που δανείζεται μέσω των ομολόγων αυτών.








NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page