top of page

Κάλυψη και στις ανασφάλιστες καταθέσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank

Η Federal Reserve με την σημερινή της ανακοίνωση καθησύχασε τους καταθέτες.


Ο κεντρικός Τραπεζίτης των Η.Π.Α. κος Jerome Powell

Κατά την σημερινή κοινή συνεδρίαση της Υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α. (Treasury Secretary) κας Janet Yellen, του Κεντρικού Τραπεζίτη (Federal Reserve) κου Jerome Powell και του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) κου Martin Gruenberg, αποφασίστηκε η προστασία όλων των καταθετών της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, είτε έχουν έως 250.000$ είτε παραπάνω από το εν λόγω όριο ασφάλισης καταθέσεων.


Με την απόφαση της προστασίας και των μη ασφαλισμένων καταθέσεων επέρχεται ηρεμία σε καταθέτες και επενδυτές μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο ατελείωτων meetings προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση.


Η προστασία των μη ασφαλισμένων καταθέσεων θα γίνει με την ενεργοποίηση του Bank Term Funding Program το οποίο θα προσφέρει στις Τράπεζες δάνεια μέχρι ένα χρόνο με ενέχυρο κρατικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία (και όχι στην τρέχουσα που μπορεί να είναι σημαντικά μειωμένη). Αυτή η χρηματοδότηση θα δοθεί χωρίς haircut που σημαίνει ότι αν για παράδειγμα η SVB προσκομίσει κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 εκατ. δολαρίων θα λάβει ισόποση χρηματοδότηση και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να έχει ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Το επιτόκιο δανεισμού ορίζεται βάσει του one-year overnight index swap συν ένα περιθώριο 0,10% που θέτει η Κεντρική Τράπεζα σαν ένα μικρό penalty. Σήμερα το overnight αποτιμάται στο 4,57%.


Μεγάλη προσοχή στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Federal Reserve δεν θα αποδέχεται ως collateral, δημοτικά ομόλογα (municipal bonds) ή εταιρικά ομόλογα (corporate bonds).


Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων των δύο τραπεζών μένουν χωρίς ασφάλεια και θα λάβουν μέρος των επενδύσεων τους μετά την εκκαθάριση των δύο τραπεζών.


Μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν και πληροφορηθήκαμε ότι χρεοκόπησε η Silicon Valley Bank έγιναν αρχικά προσπάθειες να δοθεί η Τράπεζα σε κάποιον μεγαλύτερο ανταγωνιστή. Αυτό όμως προϋποθέτει από την εξαγοράζουσα Τράπεζα να πραγματοποιήσει ένα due diligence (ενδελεχής έλεγχος) της υπό εξαγορά Τράπεζας, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μέρες.


Επόμενη λύση που φάνηκε να προκρίνει η υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. κα Janet Yellen, ήταν να αφεθούν στην τύχη τους, δηλαδή να χρεοκοπήσουν τόσο η SVB όσο και η Signature Bank, όπως έγινε με την Lehman Brothers το 2008.


Όταν όμως οι αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α. αντιλήφθηκαν ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις και των δύο τραπεζών υπερβαίνουν τα 250 δις δολάρια διαπίστωσαν ότι είναι "too big to fail" τα δύο τραπεζικά ιδρύματα. Και δεν είναι μόνο το ύψος του ποσού που "ζαλίζει" αλλά και το γεγονός ότι ανάμεσα τους υπήρχαν σημαντικές καταθέσεις επιχειρήσεων που αν τις έχαναν θα όδευαν για χρεοκοπία και θα ξεκινούσε ένα ντόμινο πολύ αρνητικών επιπτώσεων στην Αμερικανική αγορά.


Τελικά κατέληξαν στην λύση που προαναφέραμε (Bank Term Funding Program) μέσω της οποίας δεν θα πραγματοποιηθεί κάποιο bail out ούτε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν λεφτά των φορολογουμένων για διάσωση κάποιας εκ των δύο τραπεζών κάτι το οποίο θα έκανε ζημιά στην κυβέρνηση Biden ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.


Το σημερινό θετικό άνοιγμα της Wall Street δείχνει ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.









NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page