top of page

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Σήμερα διάβαζα στην οικονομική εφημερίδα, για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο λογιστής και ο εφοριακός!!!

Σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια, έρχεται στην δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και πάντα παρουσιάζεται με πηχιαίους τίτλους στα ΜΜΕ και με ενθουσιασμό από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.... αλλά πάντα καταλήγουμε να διατηρούμε την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη, παρέα με την γειτονική μας Ιταλία, στο ποσοστό της παραοικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ.


Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS... ηλεκτρονικά τιμολόγια... ψηφιακό δελτίο αποστολής... mydata...αυτές είναι μερικές από τις καινοτομίες που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο...


Παράλληλα μέσα από διασταυρώσεις του Υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι ιατροί, οι μαραγκοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι χτίστες, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ζημιές ή εισόδημα μέχρι 10.000€.


Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο μπορεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της φοροαποφυγής.


Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Η καλύτερη και πιο διαφανής λύση για να έρθουν στο φως τα "κρυμμένα" εισοδήματα είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.


Τι σημαίνει αυτό;


Ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών θα πληκτρολογούν το ΑΦΜ του πολίτη και θα εμφανίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του, κινητά και ακίνητα.


Παράλληλα θα μπορούν να βλέπουν τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και να προχωρούν στην τελική διασταύρωση των στοιχείων.


Έστω για παράδειγμα ότι ένας γιατρός, ελεύθερος επαγγελματίας, 50 ετών, με δύο παιδιά έχει στην κατοχή του 5 διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη με μέση αξία αγοράς 200.000€ και καταθέσεις 100.000€. Οπότε έχει ακίνητη περιουσία αξίας 1 εκατ ευρώ και κινητή 100.000€.


Εάν από τις δηλώσεις των εισοδημάτων του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την περιουσιακή του κατάσταση σε συνδυασμό με τα ετήσια έξοδα της τετραμελούς οικογένειας του, τότε θα μπορέσει ο ελεγκτής κατά προσέγγιση να υπολογίσει τα "κρυφά" εισοδήματα του και να επιβάλλει το ανάλογο πρόστιμο.



Οι υδραυλικοί ήταν ψηλά στην λίστα των επαγγελματικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν σύμφωνα με τις διασταυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών
Οι υδραυλικοί ήταν ψηλά στην λίστα των επαγγελματικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν σύμφωνα με τις διασταυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών


Είναι τόσο απλό...αλλά παρόλο που το είχαν ως βασική τους εξαγγελία από το 2015, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν το υλοποίησαν ποτέ...


Η μη δήλωση εισοδημάτων δεν στερεί μόνο πολύτιμα έσοδα από το κράτος αλλά ενισχύει και την κοινωνική αδικία εις βάρος των μισθωτών.


Ένα ζευγάρι μισθωτών με ετήσια μικτά έσοδα 60.000€ θα λάβει στην τσέπη του καθαρά 40.000€. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας όμως ο οποίος έχει παρόμοια εισοδήματα, αλλά δηλώνει κέρδη 10.000€, δεν θα πληρώσει την φορολογία που πληρώνει το ζευγάρι των μισθωτών και σε βάθος δεκαετίας θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο οικονομικό επίπεδο το οποίο σημαίνει και καλύτερη ποιότητα ζωής.


Γιατί δεν υλοποιείται όμως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο;


Θεωρώ ότι οι λόγοι που δεν πραγματοποιείται είναι καθαρά "συντεχνιακοί" γιατί σημαντικό κομμάτι των εκλεγμένων βουλευτών προέρχονται από επαγγέλματα που είναι ψηλά στην λίστα της φοροαποφυγής του Υπουργείου Οικονομικών όπως γιατροί και δικηγόροι.


Επίσης υπάρχει η ανόητη αίσθηση ότι η παραοικονομία βοηθάει την πραγματική οικονομία και κατ' επέκταση τα έσοδα του κράτους.


Τέλος η απλή αυτή εφαρμογή δεν υλοποιείται διότι οι πολιτικοί δεν επιθυμούν να δυσαρεστήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν καθώς αυτό θα έχει πολιτικό κόστος.


...όπως αναφέραμε όμως και πιο πάνω η μη υλοποίηση της εξαγγελθείσας αυτής εφαρμογής δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες... αλλά και κοινωνικές...


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page