top of page

Τα Timberland μποτάκια μου

Από το Λύκειο τα γλυκοκοίταζα αλλά τελικά τα αγόρασα στα..... 40 μου!!!


Φέτος λοιπόν κλείνοντας τα 40, αποφάσισα να μου χαρίσω ένα δώρο που θα μου εξασφάλιζε ζεστασιά στις κρύες βόλτες του χειμώνα!


Αυτά τα τόσο όμορφα μποτάκια, μου άρεσαν πολύ από τα χρόνια του Λυκείου, αλλά κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο ποτέ στο πέρασμα των χρόνων δεν σκέφτηκα να τα αγοράσω.

Όταν πήγα να τα δοκιμάσω, η πωλήτρια που με εξυπηρετούσε, μου ανέφερε ότι τα δικά της τα έχει 15 χρόνια και δεν έχουν πάθει το παραμικρό!


Το.... "χρηματιστηριακό" μου μυαλό πήγε κατευθείαν στην μετοχή της εταιρείας που παράγει αυτά τα ποιοτικά υποδήματα.


Η εταιρεία που παράγει τα Timberland είναι η VF Corporation η οποία ιδρύθηκε το 1899 και συγχωνεύθηκε με την "The Timberland Company" το 2011.


Η επιχείρηση VF Corporation είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ παγκοσμίως με κορυφαία brands στο χαρτοφυλάκιο της όπως οι Timberland, North Face, East Pack, Napapijri, Kipling κ.α.


Η τιμή της μετοχής τα Χριστούγεννα του 2019 έκλεισε σχεδόν στα 100$ αλλά από τότε έχει πέσει περίπου 80%.


Η μεγάλη πτώση της μετοχής οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση του χρέους της επιχείρησης. Όπως βλέπουμε στον πίνακα που ακολουθεί το χρέος υπερδιπλασιάστηκε το 2021 φτάνοντας τα 5,7 δις δολάρια από 2,6 δις δολάρια το 2020.



Η μεγάλη αυτή αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της εταιρείας ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ Supreme με τίμημα 2,1 δις δολάρια το οποίο κρίνεται ιδιαιτέρως τσουχτερό αν σκεφτεί κανείς ότι οι πωλήσεις της εταιρείας είναι 0,5 δις δολάρια.

Αυτό οδήγησε και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody's η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έριξε την αξιολόγηση της για την εταιρεία από το Α3 (upper medium grade) σε Baa2 (Lower Medium Grade).

Παρά την χειροτέρευση του πιστοληπτικού της προφίλ τα κέρδη προ τόκων καλύπτουν 5 φορές τους τόκους των δανείων. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει δραστικά προς το χειρότερο την φετινή χρονιά αν τα επιτόκια εξακολουθούν να ανεβαίνουν.


Η ακίνητη περιουσία της επιχείρησης αγγίζει το 1 δις δολάρια.


Η εταιρεία εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων για το 2022 οι οποίες έφτασαν στα 11,84 δις δολάρια και υψηλή κερδοφορία η οποία ανέρχεται στα 1,38 δις δολάρια.

Οι πωλήσεις των Timberland αποτελούν το 15% των συνολικών εσόδων της επιχείρησης και για το 2022 απέφεραν 1,8 δις δολάρια.

Στα θετικά της επιχείρησης είναι τα πολλά brands που διαθέτει κάτι το οποίο της προσφέρει διασπορά κινδύνου και σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της οι οποίοι συνήθως παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο ένα και μόνο φημισμένο brand. Επίσης έχει κάνει δυναμική είσοδο στις αγορές της Ασίας, όπου η ανερχόμενη αστική τάξη προτιμάει για την ένδυση και την υπόδηση της well established premium Δυτικά brands.


Μακροπρόθεσμα η πορεία δείχνει δύο αντίθετους δρόμους...ο ένας είναι να πνιγεί η εταιρεία από το υπερβολικό χρέος που έχει συσσωρεύσει την τελευταία διετία... ο άλλος δρόμος είναι η μείωση του χρέους μέσω μείωσης των μερισμάτων και η επικέντρωση στην οργανική ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων brands και όχι μέσω ακριβών εξαγορών.


Το σίγουρο πάντως μακροπρόθεσμα είναι ότι τα Timberland μποτάκια μου θα εξακολουθούν να είναι στην μόδα και χωρίς φθορές!!!!!


Ο υπογράφων δεν διαθέτει καμία μετοχή των αναφερόμενων εταιρειών. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.











NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page