top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Μέσα στην εβδομάδα το δεκαετές Ιταλικό ομόλογο προσέγγισε το 4% ενώ το αντίστοιχο Ελληνικό ξεπέρασε το 4,2%.

Οι μετοχικές αγορές αυτήν την εβδομάδα κινήθηκαν καθοδικά διευρύνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους. Η απόσταση των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών από τα χάμηλα των τελευταίων δώδεκα μηνών μειώθηκε σε 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.


Μέσα στην εβδομάδα δεν υπήρξαν κάποιες καταλυτικές εξελίξεις οι οποίες να δώσουν τον τόνο στις αγορές παρά μόνο στάση αναμονής για τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε σχέση με τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50%. Επίσης μέσα στον μήνα και πιο συγκεκριμένα την 21η Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει και αυτή με την σειρά της τα επιτόκια.

Στις αγορές ομολόγων υπήρξε κινητικότητα με τις αποδόσεις να αυξάνονται. Τα ομόλογα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης όπως Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα εμφάνισαν σημαντικά αυξημένες αποδόσεις.

Μέσα στην εβδομάδα το Ιταλικό προσέγγισε το 4% και το Ελληνικό ξεπέρασε το 4,20%.

Οι περισσότερες χώρες αναμένεται να εκδώσουν νέα ομόλογα μέσα στο φθινόπωρο καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, των τιμών ρεύματος και του πετρελαίου θα δημιουργήσουν την ανάγκη για επιδοτήσεις για την στήριξη των νοικοκυριών. Σε περίπτωση που οι αποδόσεις παραμείνουν τόσο υψηλές θα έχει ενδιαφέρον η στάση της ΕΚΤ η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα παρέμβει (υπό όρους φυσικά για κάθε χώρα...).


Τέλος όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις η Gazprom ανακοίνωσε την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Γερμανία για τεχνικούς λόγους χωρίς να δώσει εκτιμώμενη ημερομηνία επανεκκίνησης του Nordstream 1. Οπότε αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των αγορών αυτήν την εβδομάδα στην είδηση αυτή.



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page