top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.



Οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινήθηκαν στους ρυθμούς της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.


Η ΕΚΤ στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Επίσης στην πρόβλεψη της σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε ότι αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται για φέτος στο 3,1%, για το 2023 στο 0,9% και για το 2024 στο 1,9%.


Οι αγορές στις Η.Π.Α. κινήθηκαν έντονα ανοδικά με τον S&P 500 να κλείνει πάνω από τις 4.000 μονάδες και να περιορίζει τις ετήσιες απώλειες του λίγο κάτω από το 15%.

Άνοδος σημειώθηκε και στις Ευρωπαϊκές αγορές παρόλη την αρνητική γεωπολιτική και ενεργειακη ειδησεογραφία.


Στις αγορές ομολόγων σημειώθηκε άνοδος των αποδόσεων, με το Ιταλικό δεκαετές να ξεπερνά το 4%. Η ΕΚΤ στην ανακοίνωση της για τα επιτόκια διεμήνυσε σαφώς ότι θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης.


Τα ποσά από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP επανεπενδύονται με ευελιξία καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Όσον αφορά την Ελληνική αγορά, στις 7 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι το ΑΕΠ του Β' τριμήνου 2022 αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021. Σημαντική άνοδος παρατήρηκε κατά το ίδιο τρίμηνο και στην καταναλωτική δαπάνη η οποία αυξήθηκε κατά 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.





NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page