top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Ο S&P 500 αφού πάλεψε αρκετές ημέρες να κρατήσει την τεχνική στήριξη των 3.600 μονάδων, τελικά έκλεισε την Παρασκευή στις 3.585.



Οι απώλειες από την αρχή του έτους για τον δείκτη S&P 500 πλησιάζουν πλέον το 25% και τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στα αποτελέσματα εννιαμήνου των εισηγμένων που θα καταδείξουν αν επηρεάστηκε η καταναλωτική ζήτηση από το υψηλό ενεργειακό κόστος στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Στην Ευρώπη οι αγορές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία με τον Γερμανικό Χρηματιστηριακό Δείκτη DAX να πλησιάζει και αυτός σε ετήσιες απώλειες το 25%.


Εισερχόμενοι ημερολογιακά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, θεωρούμε ότι θα είναι πολύ κρίσιμο καθότι τώρα θα φανεί πως θα επηρεαστεί η καταναλωτική δαπάνη από τις υψηλές τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων. Η συνακόλουθη αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών (τροφίμων & ποτών) θα επηρεάσει τα εταιρικά αποτελέσματα και αυτό θα επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.


Στην Ελλάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε κάτω από τις 800 μονάδες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες αγοράς για μακροπρόθεσμες μετοχικές τοποθετήσεις σε καλές εταιρείες οι οποίες δεν επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των τιμών ενέργειας.


Μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική οικονομία είναι η εξεύρεση κοινής Ευρωπαϊκής λύσης σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η οποία στοιχίζει σε επιδοτήσεις τουλάχιστον 1 δις ευρώ τον μήνα.


Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Στα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας ήταν η αναταραχή που επικράτησε στα Βρετανικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις ανέβηκαν ξαφνικά στο 4,58% με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει και να αναγγείλει αγορές ύψους 65 δις στερλνιών τις επόμενες 13 εβδομάδες προκειμένου να εξορθολογιστεί το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.




NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page