top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Οι διεθνείς αγορές αυτήν την εβδομάδα διόρθωσαν... αλλά η Ελληνική αγορά πέταξε στο +15%!!!

Η ελληνική αγορά συνήθισε τις 1.000 μονάδες και έχει βάλει στόχο τις 1.100, έχοντας ετήσια απόδοση μια ανάσα από το +15%. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχαμε μια (φυσιολογική) διόρθωση της τάξεως του -0,63%, αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αγορές όπου ο Γερμανικός Δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -1,39%.


Οι προσδοκίες των επενδυτών την φετινή χρονιά είναι υψηλές καθώς υπάρχει η προσδοκία για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και η επιστροφή της Ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς στο club των αναπτυγμένων.


Οι επιδόσεις του τουρισμού αναμένεται φέτος να ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς οι προ-κρατήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο με δεκάδες χιλιάδες τουριστικά καταλύματα να είναι ήδη booked για όλη την σεζόν. Τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο συνεχίζονται να υλοποιούνται παρόλο που τα επιτόκια και το κόστος των οικοδομικών υλικών και του εξοπλισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά.


Επίσης η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας θα απελευθερώσει διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά γεγονός το οποίο θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες.


Στις Η.Π.Α. οι αγορές προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση με τον S&P 500 να κρατάει τα ετήσια κέρδη του στο +6,54%. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου 2023 η οποία θα γίνει την Τρίτη ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.


Στην Ευρώπη παρά την χθεσινή διόρθωση Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να έχουν θετικές ετήσιες επιδόσεις πλησίον του 10%.


Στις αγορές των ομολόγων στον απόηχο των αυξήσεων των επιτοκίων είχαμε μια μέση άνοδο περίπου 0,20% στις περισσότερες χώρες. To euribor συνέχισε (δυστυχώς) την ανοδική του πορεία με το τρίμηνο να φτάνει το 2,62% και το εξάμηνο στο 3,08%. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά είναι το πλέον σημαντικό οικονομικό μέγεθος της ευρωζώνης καθώς είναι συνδεδεμένο με τα περισσότερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια της Ευρωζώνης.



NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page