top of page

Να αγοράσω 10ετές Γαλλικό ομόλογο με επιτόκιο 3%;

Τον τελευταίο χρόνο οι αποδόσεις των Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά παραμένουν εκτός του επενδυτικού ραντάρ των Ελλήνων αποταμιευτών.


Παρίσι
Η πρωτεύουσα της Γαλλίας με τον επιβλητικό πύργο του Άιφελ

Οι Έλληνες καταθέτες όταν προσέρχονται σε ένα τραπεζικό κατάστημα, συνήθως προτιμούν την σίγουρη επιλογή των λεγόμενων "κλειστών χρημάτων" ή όπως τα λέμε οι οικονομολόγοι "προθεσμιακές καταθέσεις".


Υπάρχουν όμως και άλλες επενδύσεις που προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις την τρέχουσα περίοδο και οι οποίες δεν έχουν υψηλό ρίσκο όπως είναι τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωζώνης. Οι περισσότεροι επενδυτές στην χώρα μας δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της εναλλακτικής επενδυτικής πρότασης γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους (τραπεζικούς, χρηματιστές, investment bankers κλπ).


Πως μπορώ να αγοράσω ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα;


Με το άνοιγμα ενός χρηματιστηριακού κωδικού για ξένες αγορές. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε εντολή στον χρηματιστή σας ή τον επενδυτικό σας σύμβουλο να σας ανοίξει κωδικό με τον οποίο θα μπορείτε να αγοράσετε ομόλογα των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.


Να επενδύσω στο 10ετές Γαλλικό ομόλογο;


Επανερχόμενοι στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου, ας υποθέσουμε ότι έχουμε 10.000€ τα οποία μας περισσεύουν και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια.


Σε περίπτωση που η βασική παράμετρος για την επενδυτική μας απόφαση είναι η διαφύλαξη του κεφαλαίου μας και αν δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε υψηλό ρίσκο, τότε οι επιλογές μας είναι πολύ περιορισμένες.


Η κλασική επιλογή είναι η τοποθέτηση των 10.000€ σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό, μια επιλογή σχεδόν μηδενικού ρίσκου. Ακόμα και αν χρεοκοπήσει η Τράπεζα στην οποία είναι κατατεθειμένα τα κεφάλαια μας, αυτά είναι εγγυημένα καθώς στην χώρα μας προσφέρεται εγγύηση καταθέσεων έως 100.000€.


Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η χαμηλή απόδοση, καθώς τα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια ενός έτους ανέρχονται μετά βίας στο 1%. Επιπροσθέτως όταν του χρόνου λήξει η προθεσμιακή μας κατάθεση, τα επιτόκια μπορεί να είναι χαμηλότερα, οπότε η ανανέωση της μπορεί να γίνει με ακόμα μικρότερη απόδοση.


Μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση είναι η επένδυση σε 10ετή κρατικά ομόλογα της Γαλλίας των οποίων η τελευταία έκδοση δίνει ετήσιο κουπόνι 3%.


Αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετήσουμε 10.000€ στα εν λόγω χρεόγραφα, θα λαμβάνουμε ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια το ποσό των 300€. Και εάν από αυτό το ποσό αφαιρέσουμε το 15%, που αποτελεί τον φόρο των τόκων, τότε το ετήσιο καθαρό ποσό που θα εισπράττουμε ανέρχεται στα 255€.


Στο τέλος της δεκαετίας, τον Μάϊο του 2033, θα λάβουμε εξ' ολοκλήρου το κεφάλαιο που επενδύσαμε.


Η προμήθεια για την αγορά Γαλλικών ομολόγων εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε χρηματιστηριακής, αλλά συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.


Υπάρχει κίνδυνος απώλειας του αρχικού μας κεφαλαίου;


Ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίου είναι πολύ μικρός και συνίσταται σε δύο παράγοντες.


Ο πρώτος παράγοντας κινδύνου είναι να χρεωκοπήσει η Γαλλία. Το ρίσκο αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε πολύ μικρό, καθώς πρόκειται για μια χώρα που ανήκει στο G7 και είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.


Παράλληλα επενδύουμε σε μια χώρα με εξαιρετική πιστοληπτική ικανότητα την οποία η πλειοψηφία των credit rating agencies βαθμολογούν με ΑΑ (Standard & Poor's, Fitch, DBRS), δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την άριστη ΑΑΑ.


Ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου είναι να χρειαστούμε ολόκληρο το κεφάλαιο των 10.000€ ή μέρος αυτού νωρίτερα από τα δέκα χρόνια.


Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πουλήσουμε τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά όπου υπάρχει περίπτωση η τιμή τους να είναι μειωμένη, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την στιγμή στις χρηματαγορές.


Τα Γαλλικά ομόλογα όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατικών ομολόγων, διαπραγματεύονται καθημερινά στις χρηματαγορές του κόσμου και η τιμή τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την τιμή που τα αγοράσαμε. Αν όμως τα κρατήσουμε μέχρι την λήξη τους, οι διακυμάνσεις των αγορών δεν επηρεάζουν το κεφάλαιο μας, το οποίο θα λάβουμε εξ' ολοκλήρου από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.


Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας τα ανωτέρω, θεωρώ ότι μια επένδυση σε κρατικά ομόλογα της Γαλλίας αξίζει την τρέχουσα περίοδο καθώς τα επιτόκια είναι υψηλά, τηρουμένων των όσων ίσχυαν την προηγούμενη δεκαετία όπου τα προσφερόμενα επιτόκια είχαν φτάσει σε αρνητικές αποδόσεις.



Ο υπογράφων δεν διαθέτει κανένα αξιόγραφο με εκδότη την Γαλλική Δημοκρατία. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.











NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page